La Vanguardia (Català)

“He pagat un 250% més per la factura de la llum”

L’encariment de l’electricit­at ofega comerç i productors

- M. Gutiérrez

Amb 67 anys, fa diverses dècades que Antoni Gálvez es dedica al negoci dels productes carnis i assegura no haver viscut un encariment de costos i de matèries primeres com l’actual. “No he vist mai res igual”, insisteix aquest propietari de carnisseri­es de proximitat a l’àrea de Barcelona.

El petit comerç, assegura, afronta la situació a base d’incrementa­r l’eficiència i reduir marges, perquè traslladar tot l’increment de costos al consumidor “és inassumibl­e”. Per començar, el preu de la factura elèctrica se’ls ha multiplica­t per entre dos i tres. “A la botiga més gran que tinc vaig pagar 4.850 euros de llum al juliol, quan el mateix mes de l’any anterior vaig pagar 1.400 euros”, gairebé un 250% més, explica Gálvez, president també del Gremi de Carnissers de Barcelona i Província. “No li puc repercutir aquests costos al client. I al sector tots estem en la mateixa situació”, subratlla.

Al contrari que les llars o les indústries electroint­ensives, les petites empreses com les d’aquest carnisser no es beneficien de les mesures del Govern central per abaratir la factura elèctrica. S’hi suma l’encaductes

El sector alimentari està a l’expectativ­a del consum a la campanya de Nadal

riment dels productes. “La vedella en canal –la peça sencera– ha pujat a sis euros el quilo; i cal tenir en compte que d’una peça no es pot aprofitar tot, com el greix o l’os”, assenyala.

Això ha provocat que aquests dies el filet assoleixi els 40 euros el quilo o el bistec els 15-20 euros el quilo a qualsevol botiga. “No havíem venut mai a aquests preus, i encara així estem guanyant menys”, assenyalen altres fonts consultade­s del sector. Els productors de la indústria càrnia insisteixe­n així mateix que ells també pateixen l’increment de costos –llum, pinsos, aigua...–.

I si els preus estan a aquests nivells a finals de novembre, el proper mes poden assolir cotes excepciona­ls en determinad­es categories. “A partir de l’1 de desembre els majoristes sempre pugen les tarifes; comprar amb temps pot estalviar diners”, avisa Gálvez.

Aquesta setmana, continua, s’han produït compres d’aprovision­ament per Nadal en proestrell­a. Per exemple el cabrit, que de costar uns 17 euros el quilo temps enrere ha passat a uns 25 o 27 euros, o determinad­es aus. En el cas dels productes ibèrics està succeint un fenomen contrari, explica Antonio Prieto, president de l’Associació Interprofe­ssional del Porc Ibèric (Asici). La compra de peces ibèriques, que solia accelerar-se a partir d’octubre, aquest any va més lenta. “Estem a l’expectativ­a de com reaccionar­à el consumidor a la recta final de l’any”, resumeix.“La situació és complicada tant per a la cadena alimentàri­a com per al consumidor – continua Prieto–, es treballarà amb menys marges”.

En el cas del torró, fonts de la indústria indiquen que la pujada de preu es mou entre un 6% i un 10%. L’organitzac­ió Coag ha denunciat aquesta setmana que mentre el torró es ven als lineals un “10% més car”, segons la seva anàlisi, als productors espanyols d’ametlla i mel se’ls està pagant un 7% menys. “Aquest any no he venut les ametlles perquè no em sortia a compte; la indústria n’ha comprat molta procedent de fora de la UE a preus més baixos; i mel de la Xina”, afirma Francisco Ponce, productor d’ametlles a Aragó i membre de Coag. En el seu cas, els costos de producció també s’han disparat.c

 ?? ?? Una de les carnisseri­es d’Antoni Gálvez a Castellar del Vallès
Una de les carnisseri­es d’Antoni Gálvez a Castellar del Vallès

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain