La Vanguardia (Català)

I ara també és bilionari

- Franc sc irón Nova York. Correspons­al

Tom Ford, home orquestra d’èxit, es va sincerar en unes declaracio­ns a la revista Vogue. “Si ets un perfeccion­ista com jo, no importa el que aconseguei­xis, no et sents mai satisfet o no és prou perfecte”, va reflexiona­r.

“Això és l’únic que m’anima. Sempre penso que podria haver fet més coses. Per tant, amb sort, tindré temps per fer això”, va afegir.

Qui sap si ja intuïa que arribaria a un nou estadi en la seva existència. Dissenyado­r, director de cinema, col·leccionist­a d’art, provocador del món de la moda, Ford, als 61 anys, és tot això i i més. Ha començat a formar part de la llista de bilionaris de Forbes, que per entrar-hi s’ha tenir una fortuna personal de més de 1.000 milions.

Fa uns dies es va anunciar que Estée Lauder, gegant dels cosmètics i les cures de la pell en plena expansió, havia arribat a un acord per comprar la companyia The

Tom Ford Brand per 2.800 milions de dòlars. És l’acord més important a la indústria de la sumptuosit­at d’aquest any. Ford mantindrà la marca fins a finals del 2023, sense saber-se ben bé quin serà el paper que exercirà. L’únic que s’ha avançat és que hi continuarà com a “creatiu visionari”.

El polifacèti­c i trencador creatiu va fundar l’empresa el 2005 i ben aviat es va convertir en una potència pel que fa a la roba i els accessoris de luxe.

Sembla una passa natural, perquè les dues companyies ja estaven associades des de fa més d’una dècada. Ford, que té un 64% de l’empresa, rebrà al voltant de 1.100 milions en efectiu per aquesta venda, després de la deducció d’impostos.

En espera de l’aprovació dels reguladors, l’adquisició es tancarà el primer semestre de l’any que ve i suposa la consagraci­ó d’un dissenyado­r que va començar amagant a les marques de roba que era un llicenciat en arquitectu­ra sense cap mena de formació ni

El texà forjat a Nova York es va fer un nom quan va rescatar la firma italiana Gucci

experiènci­a en qüestions de disseny.

Nascut a Texas, Ford es va traslladar d’adolescent a Nova York. Encara va poder gaudir dels espeternec­s de l’era d’èxit d’Studio 54, local de culte que va marcar tota una època. Potser és on va començar tot, quan va servir de model al fotògraf Christophe­r Makos, de la factoria Warhol.

Des d’aquesta fotografia fins a la contribuci­ó al Metropolit­an Museum de Nova York i a l’Institut de la Moda, Ford ha escrit i dirigit dues pel·lícules –Un hombre soltero,

el 2009, i Animales nocturnos, el 2016–, si bé es va fer un nom quan va començar com a director creatiu de Gucci, malgrat la política imposada per aquesta marca d’accessoris de moda.

Ford va arribar a la firma italiana quan l’empresa estava en un mal moment financer, com a responsabl­e de disseny de roba per a dones. La seva activitat es va expandir en vista de l’èxit, ja que va aconseguir introduir una línia elegant i, al seu torn, sexi i llesta per a l’ús quotidià.

Però hi havia un problema d’ego. Malgrat que la seva visió va ser essencial en el reviure d’aquesta marca, el creatiu se sentia desanimat perquè no es podia situar al centre. Maurizio Gucci va voler mantenir en l’anonimat els dissenyado­rs. Per contracte, Ford no tenia permès posar la rúbrica als dissenys. El propietari tenia la filosofia que l’important era la marca, no pas el dissenyado­r.

A la campanya de tardor del 1995 Ford finalment va controlar la seva feina i va signar els seus dissenys. “Vaig arribar al punt que podia dissenyar el que volia, perquè ningú no em menyspreav­a i estava molt orgullós del que feia”, va revelar a l’entrevista de Vogue.

Una vegada establerta la influència, Ford va contribuir a configurar les catifes vermelles de les dècades dels noranta i la primera d’aquest segle. Els dissenys que va crear per a dones com ara Gwyneth Paltrow, Nicole Kidman, Rihanna i Beyoncé van acabar consolidan­t els seus estatus d’icones. I també van ser els esglaons que han portat Tom Ford a escalar en la llista de bilionaris.c

 ?? Gus ??
Gus

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain