La Vanguardia (Català)

Itàlia reobre el debat autonòmic

La Lliga impulsa el projecte de “federalism­e a la carta” que desitja el nord del país

- Anna Buj Lond Correspons­al

Era en el programa electoral de la Lliga, i no han perdut el temps per aplicar-ho. El nou Govern italià de Giorgia Meloni, format per Germans d’Itàlia, la Lliga i Forza Italia, ha desempolse­gat un vell debat sobre si és necessari donar més autonomia a les regions que ho demanin en detriment del poder central. És l’objectiu més important del nou ministre italià d’Assumptes Regionals, el lliguista Roberto Calderoli, que ja s’ha reunit amb els presidents regionals per presentar-los un esborrany per reformar l’organitzac­ió territoria­l de l’Estat italià que ha aixecat molta polseguera al sud. Vincenzo de Luca, governador de la Campània, l’ha acusat d’atacar la unitat d’Itàlia, i el de la Pulla, Michele Emiliano, de no respectar la Constituci­ó.

Es tracta d’un esborrany de llei per posar en marxa els articles 116 i 117 de la Constituci­ó italiana, en què hi ha escrit que es poden atorgar noves formes d’autonomia “sota la iniciativa de la regió interessad­a”. Es va aconseguir gràcies a la reforma constituci­onal de l’any 2001, aprovada per referèndum després de la iniciativa del govern progressis­ta de l’època, liderat per Giuliano Amato. Però no es va arribar a aplicar mai. El 2017, la Llombardia i el Vèneto (mitjançant un referèndum consultiu) i l’Emília-Romanya van demanar que s’activés aquest procedimen­t per tenir més competènci­es, però no va haver-hi avenços.

Ara Itàlia pot estar al principi d’aquest camí que ja s’ha batejat en els mitjans de comunicaci­ó com el “federalism­e a la carta”. Hi ha 23 competènci­es que cada regió, si ho vol, podrien demanar de gestionar, algunes o totes. Entre aquestes competènci­es, l’educació, les relacions internacio­nals de les regions i amb la UE, el comerç exterior, la salut, protecció civil o els ports i aeroports civils. Algunes regions, com la Llombardia, el Vèneto i el Piemont, ja han dit que les volen totes. D’altres, com la Toscana, estan interessad­es en alguna, la de la valoritzac­ió dels béns culturals. Per evitar que un ciutadà d’una regió tingui pitjors serveis que els d’altres, per exemple, en guarderies, hi ha previstos uns nivells essencials de prestació (Lep, per les seves sigles en italià), que l’Estat haurà de garantir.

El debat territoria­l en un país la unificació del qual va ser recent no és nou. Hi ha qui diu que donar més autonomia a les regions aprofundir­à la bretxa entre la locomotora industrial del nord del país amb l’empobrit sud, i hi ha qui pensa el contrari, que redundarà en benefici del conjunt. “Afavorirà que les regions que són menys veloces es posin al nivell de les que corren”, ha defensat Calderoli davant els crítics.

Tot i que el lliguista diu que es farà durant el 2023, els socis de Germans d’Itàlia ja estan trepitjant el fre i al·leguen que la qüestió autonòmica es tocarà quan s’abordi la reforma constituci­onal per convertir el país cap al presidenci­alisme, a l’estil francès, una reforma molt més àmplia que prorrogari­a el debat. Tot això podria obrir una fractura entre la Lliga i Germans d’Itàlia, un partit que fins a aquestes eleccions aconseguia molts més vots al sud i els dirigents del qual tenen ànima centralist­a, mentre que el nord de dretes estava reservat a la Lliga i Forza Italia. Però ara, Germans d’Itàlia ha vençut la Lliga fins i tot als seus feus del Vèneto i la Llombardia. “Germans d’Itàlia té un bon problema perquè si no dona suport a l’autonomia es posa en evidència en aquestes regions”, explica Luigi Curini, politòleg de la Universita­t de Milà. “La Lliga en pot treure rèdit electoral perquè podrà dir als seus votants del Vèneto que Germans d’Itàlia impedeix l’autonomia. És un tema sobre el qual es voldran diferencia­r”, afegeix.

Una qüestió molt necessària per a la Lliga del debilitat Matteo Salvini, que ha tornat a defensar la seva ànima establerta al nord després que el seu projecte de convertir el partit en un artefacte populista a escala nacional no li hagi funcionat a les eleccions. Els barons no volen esperar. I Luca Zaia, poderós president del Vèneto, ja li va advertir en campanya electoral que l’autonomia és un assumpte pel qual val la pena trencar el Govern.

El ministre lliguista d’Assumptes Regionals, Roberto Calderoli, diu que ajudarà les regions més pobres

La qüestió podria obrir una bretxa entre la Lliga i Germans d’Itàlia, que no té pressa

 ?? Awakening / Getty ?? Independen­tistes del Vèneto a la celebració del dia de Sant Marc a la plaça homònima veneciana el 2015
Awakening / Getty Independen­tistes del Vèneto a la celebració del dia de Sant Marc a la plaça homònima veneciana el 2015

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain