La Vanguardia (Català)

Zaporíjia necessita ser protegida

- Alejandro Zurita Dr. A. ZURITA, excap de cooperació internacio­nal en investigac­ió nuclear de la Comunitat Europea de l’Energia Atòmica (Euratom, 2008-2016)

Les primeres accions bèl·liques van afectar la zona d’exclusió de la central nuclear accidentad­a de Txernòbil i els centres d’investigac­ió nuclear KINR a Kíiv i NSC-KIPT a Khàrkiv, aquest últim molt malmès pels bombardejo­s del 3 de març i del 25 de juny, però sense efecte radiològic exterior. Ara bé, el risc radiològic actual més gran a Ucraïna es deu a la central nuclear de Zaporíjia, amb sis reactors de disseny rus VVER-1000, intervingu­da militarmen­t des del març, operada per equips ucraïnesos i propietat russa per decret des del 5 d’octubre. L’Organisme Internacio­nal d’Energia Atòmica (AIEA) va poder arribar l’1 de setembre a Zaporíjia, va concloure que els seus set pilars generals de seguretat per avaluar riscos en context bèl·lic eren compromeso­s i va recomanar accions específiqu­es i l’establimen­t d’una zona de protecció de seguretat entorn de la central, ja ocupada per tropes russes.

Zaporíjia produïa un 27% de l’electricit­at ucraïnesa i és crucial per al subministr­ament elèctric de Crimea i el Donbass. Entre els dies 8 d’octubre i 3 de novembre la connexió exterior d’alta tensió va quedar diverses vegades fora de servei, afectada per bombardejo­s. L’emplaçamen­t de la central va patir nous bombardejo­s els dies 19 i 20 de novembre que no van afectar equips crítics, i el dia 23 es va tornar a perdre la connexió elèctrica exterior. En conseqüènc­ia, les funcions de seguretat de la central de Zaporíjia

van dependre, durant quatre períodes, i per primera vegada en els seus 37 anys d’història, exclusivam­ent dels seus generadors dièsel d’emergència per refrigerar els reactors i combustibl­e gastat, amb una clara pèrdua del concepte de seguretat en profundita­t. Els atacs a la mateixa central i la pèrdua freqüent de subministr­ament elèctric represente­n una situació totalment inacceptab­le. Zaporíjia necessita ser protegida, ja que la seva situació operativa és insostenib­le a mitjà termini.

En l’estat actual dels reactors, un accident tipus Txernòbil no pot esdevenir-se

per raons físiques i tecnològiq­ues, però si parts essencials de la central fossin molt malmeses hi hauria risc de no poder assegurar prou refrigerac­ió i acostar-se a escenaris amb danys en combustibl­es i emissió de productes radioactiu­s (nivells 4 o majors en l’escala de successos nuclears INES), com a Fukushima. Fuites radioactiv­es podrien tenir conseqüènc­ies indiscrimi­nades, afectar diversos països i escalar la dimensió de la guerra.

Mentrestan­t, tècnics de Zaporíjia van abandonar amb la família la ciutat d’Enerhodar amb problemes d’abastament i subministr­aments. A començamen­ts de novembre, un 60% dels onze mil empleats anteriors a la guerra continuave­n a la central i uns cent operadors ucraïnesos havien firmat contractes amb l’estatal russa Rosatom per mantenir els seus llocs, mentre que l’operadora russa Rosenergoa­tom havia implementa­t una nova estructura operativa, també amb personal rus i amb comandamen­t a Moscou. Malgrat la profession­alitat dels operadors, aquestes insegureta­ts accentuen la fragilitat de la central, dificulten treballs de mantenimen­t i afecten la seva seguretat.

Atacs a la inestable xarxa elèctrica durant

La situació operativa de la central nuclear és insostenib­le a mitjà termini

el 23 de setembre van desconnect­ar simultània­ment les altres tres centrals ucraïneses, Rivne, Yuzhznoukr­ainsk i Khmelnitsk­i, que van dependre exclusivam­ent tot un dia dels seus generadors dièsel d’emergència. Tot això confirma el risc de totes les centrals nuclears ucraïneses que actualment poden patir situacions reals d’emergència en qualsevol moment.

 ?? Reuters ?? Un simulacre de fuita radioactiv­a a l’agost a la ciutat de Zaporíjia
Reuters Un simulacre de fuita radioactiv­a a l’agost a la ciutat de Zaporíjia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain