La Vanguardia (Català)

Els EUA suavitzen el bloqueig petrolier i deixen que Chevron torni a Veneçuela

El Govern de Maduro i l’oposició aconseguei­xen un pacte en plena crisi energètica

-

La crisi energètica derivada de la guerra a Ucraïna acosta cada vegada més Washington i Caracas. Els Estats Units van anunciar dissabte una flexibilit­zació de l’embargamen­t petrolier contra Veneçuela, després d’anunciar la firma d’un acord entre el govern de Nicolás Maduro i l’oposició a Mèxic.

El Govern dels Estats Units va autoritzar el gegant petrolier Chevron a reprendre parcialmen­t les extraccion­s d’hidrocarbu­rs a Veneçuela minuts després d’anunciar un segon “acord de protecció social parcial per al poble veneçolà”. En un comunicat de premsa, el Departamen­t del Tresor va autoritzar Chevron a rellançar parcialmen­t l’aliança d’empreses amb Petróleos de Veneçuela (Pdvsa, empresa estatal). No obstant això, Chevron s’haurà d’assegurar que “Pdvsa no rebi cap ingrés per les vendes de petroli fetes per Chevron”. La petroliera dels Estats Units es va comprometr­e a respectar el “marc regulatori imposat”.

Al maig Washington ja va permetre a Chevron “negociar” la possible represa d’operacions a Veneçuela, cosa que va suposar un primer incomplime­nt de l’embargamen­t al petroli veneçolà imposat per Washington el 2019 amb l’esperança d’enderrocar Nicolás Maduro.

Els Estats Units volen diversific­ar el subministr­ament d’hidrocarbu­rs per compensar la pèrdua de cru rus, després de les sancions imposades en resposta a la invasió russa d’Ucraïna. Veneçuela té les reserves més grans del món, segons alguns experts.

Washington va donar la benvinguda a l’acord en una declaració conjunta amb la Unió Europea, el Canadà i el Regne Unit, en què van instar “les parts a entaular un diàleg de bona fe cap a un acord integral que condueixi a eleccions lliures i justes el 2024”.

Bàsicament, el Govern de Maduro i l’oposició han acordat prendre totes les mesures necessàrie­s per alliberar “fons legítims” de Veneçuela “que estan congelats al sistema financer internacio­nal”. Aquests diners alimentara­n un “fons de protecció social del poble veneçolà” per atendre les necessitat­s més urgents del país (sistema de salut, alimentaci­ó, xarxa elèctrica, educació, etcètera).

Govern i oposició acorden alliberar fons congelats al sistema financer per alleujar la crisi del país

Per al disseny i el control d’aquest fons, les dues parts sol·licitaran el suport de les Nacions Unides, segons l’acord llegit per un representa­nt de Noruega, país mitjancer al diàleg interveneç­olà a Mèxic.

El president de Veneçuela, Nicolás Maduro, va qualificar l’acord d’una “passa cap a un nou capítol” per al seu país, que ha “de continuar avançant cap a la pau i el benestar que tothom vol”. “Amb aquest conveni estalviare­m més de tres mil milions de dòlars”, va dir el seu representa­nt a Mèxic, el president del Parlament, Jorge Rodríguez.

La “missió” de l’oposició és “obtenir les condicions democràtiq­ues per a una alternança”, va declarar el seu representa­nt, Gerardo Blyde, i garanties per a unes “eleccions lliures i observable­s”.

La pobresa afecta vuit de cada deu persones a Veneçuela, segons l’enquesta nacional Encovi sobre condicions de vida publicada a principis d’aquest mes. Set milions de veneçolans han deixat el seu país per la crisi política i econòmica, sobretot des de la mort de l’expresiden­t Hugo Chávez el 2013.

El diàleg es va obrir l’agost del 2021, a Ciutat de Mèxic, però Maduro va suspendre les converses cap de dos mesos, després de l’extradició als Estats Units d’Alex Saab, un empresari veneçolà pròxim al poder processat per blanqueig de diner.

L’acord de Mèxic sobre Veneçuela representa “l’esperança per a tot Llatinoamè­rica” i “el triomf de la política”, va dir el canceller

Els Estats Units volen diversific­ar el subministr­ament d’hidrocarbu­rs després de la pèrdua de cru rus

mexicà, Marcelo Ebrard.

Paral·lelament a les converses a Ciutat de Mèxic, Caracas acull des de dilluns la represa de les negociacio­ns entre el Govern colombià i l’ELN (Exèrcit d’Alliberame­nt Nacional), considerad­a l’última guerrilla activa a Colòmbia.c

 ?? HaNRY ROMaRO / Reucers ?? Jorge Rodríguez, representa­nt del Govern de Maduro, parlant després de signar l’acord a Mèxic
HaNRY ROMaRO / Reucers Jorge Rodríguez, representa­nt del Govern de Maduro, parlant després de signar l’acord a Mèxic

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain