La Vanguardia (Català)

Missouri nega a la filla d’un condemnat a mort assistir a l’execució

Un jutge rebutja la súplica perquè ella té 19 anys i no pas els 21 establerts per llei

- FRENCES PEIRÓN Nova York. Correspons­al

Ni tan sols està permès un adeu llegit als llavis o un gest de comiat.

“És insuportab­le saber que estic a punt de perdre el meu pare una altra vegada quan l’estat de Missouri el mati i que no puc ser present en la seva execució simplement per la meva edat”, va escriure Corionsa Khorry Ramey en la seva petició judicial d’emergència contra la llei estatal.

Ramy té 19 anys i li han negat assistir a l’execució del seu pare, Kevin Johnson, de 37, programada per a aquest dimarts, al penal de Bonne Terre.

La negativa es basa en el fet que a Missouri hi ha una edat mínima de 21 anys per ser testimoni d’una execució. El jutge Brian Wimes va argumentar que Ramey, major d’edat per votar o comprar-se legalment una pistola, podia patir un dany emocional i va considerar que no es vulnerava cap dels seus drets constituci­onals.

Johnson va ser declarat culpable i condemnat a la pena capital per matar el policia William McEntee, el 2005, a la localitat de Krirkwood. L’agent tenia tres fills.

Els seus advocats han fet nombroses apel·lacions per frenar l’execució, segons l’ACLU, el grup de defenses dels drets civils que en aquest cas dona suport a Ramy.

En la seva petició per assistir a l’últim sospir del seu pare, la filla va argumentar que ell és l’únic parent directe que li queda, després que la seva mare morís assassinad­a, situació de la qual ella va ser testimoni quan era una nena de quatre anys.

Malgrat ser a presó durant els últims 17 anys (Ramey en tenia només dos), ella va assegurar que ha mantingut una estreta relació amb el seu pare, amb qui parlava cada setmana. Fins i tot el mes passat li va poder presentar el seu fill, el net del reu.

Johnson va sol·licitar que Ramey fos un dels cinc testimonis a qui es permet assistir al moment de la injecció letal, tal com es va recollir en la queixa.

“Em trenca el cor no poder ser amb el meu pare en aquest moment definitiu”, va remarcar la filla en un comunicat difós via l’ACLU, institució que defensa que el requerimen­t de l’edat no serveix per a cap finalitat de seguretat. “El meu pare és la persona més important de la meva vida. Ha estat amb mi tota la vida, fins i tot estant empresonat”, va recalcar.

En aquest comunicat, va afirmar que el seu pare ha treballat de valent per rehabilita­r-se durant tots aquests anys al corredor de la mort. “Oració perquè el governador de Missouri s’apiadi i tingui clemència”, va afegir. El governador republicà Mike Parson fins ara no ha mostrat gaire interès en la sol·licitud.

La defensa de Johnson no qüestiona el veredicte de culpabilit­at, però sí la sentència fatal. Lluita per un canvi, per la cadena perpètua.

En les apel·lacions, amb el suport d’un fiscal especial, els lletrats van assenyalar que el racisme va tenir un paper destacat quan el jurat li va imposar la pena capital. Johnson és un home negre i el difunt era un policia blanc.

Van sol·licitar la intervenci­ó del tribunal per diverses raons. Entre d’altres, el seu historial de malaltia mental i la seva edat. Només tenia 19 anys quan es va produir el crim. La justícia s’ha allunyat cada vegada més de condemnar a mort els delinqüent­s adolescent­s des que el 2005 va prohibir l’execució d’un convicte que encara no havia complert els 18 en el moment del delicte.

En la documentac­ió presentada al Tribunal Suprem dels Estats Units, el fiscal general de Missouri va replicar que no hi ha motius per a la intervenci­ó de l’alt tribunal.

“Els familiars de la víctima de Johnson han esperat molt de temps per obtenir justícia i cada dia d’espera és un dia més en què se’ls nega les possibilit­at de trobar descans després de la pèrdua”, va afirmar.

Cal remuntar-se al 5 de juliol del 2005. La policia de Kirkwood investigav­a un vehicle pertanyent a Johnson, que estava en recerca i captura per trencar la llibertat condiciona­l per un altre cas. Revisaven el cotxe detectat a prop de la casa de Johnson, i el seu germà, Joseph Bam Bam Long, de 12 anys, va patir una convulsió.

Van presentar-s’hi diversos policies, entre els quals hi havia McEntee, en resposta a una emergència mèdica. Long va morir en un hospital per una malaltia cardíaca preexisten­t. Johnson va acusar McEntee de no fer prou per salvar-lo i el va disparar després de trobar-se’l aquell mateix dia.c

Kevin Johnson és a la presó des del 2005 per matar un policia, però la seva filla hi ha mantingut el contacte

 ?? AP ?? Kevin Johnson
AP Kevin Johnson

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain