La Vanguardia (Català)

Vox reclama un “ressorgir patriòtic” d’Espanya contra el “Govern de la traïció”

- ASIER MARTIARENA

Vox va mobilitzar ahir els seus simpatitza­nts contra la “destrucció de les institucio­ns” que, segons el seu parer, està duent a terme el Govern central. De la mà del sindicat Solidarita­t, la formació ultranacio­nalista va convocar diverses concentrac­ions davant els ajuntament­s de totes les capitals de província per reclamar, juntament amb una nova bateria d’insults, un “ressorgir patriòtic” que posi fre, entre altres, a la reforma de la sedició patrocinad­a per l’Executiu de coalició. Amb les concentrac­ions, la formació que lidera Santiago Abascal va buscar rendibilit­zar la notorietat aconseguid­a la setmana passada amb els atacs a la ministra d’Igualtat, Irene Montero.

L’acte principal es va celebrar a la plaça Colón de Madrid i va reunir 25.000 persones, segons la Delegació del Govern. Davant seu, Abascal va fer una crida a la “reacció social” contra l’Executiu de Pedro Sánchez, a qui va titllar de “polític sense escrúpols” i un “cap de demolicion­s” que és al capdavant d’un “govern socialcomu­nista de la traïció, la insegureta­t i la ruïna”.

Abascal va al·ludir a la reacció de Montero després de l’atac de la diputada de Vox Carla Toscano, que dimecres va dir, al ple del Congrés, que l’únic mèrit de la ministra havia estat “estudiar en profundita­t Pablo Iglesias”. “Es victimitze­n. El que hem hagut d’aguantar aquesta setmana. Dir la veritat al Congrés s’ha convertit ja no en una gosadia. Ja és l’avantsala d’un delicte. És violència, portar-los la contrària és violència”, va dir.

Del president del Govern, Pedro Sánchez, va assegurar que és un “polític eficient a l’hora de deixar anar els delinqüent­s, sediciosos i malversado­rs”. Per això, va dir que Espanya necessita el que encarna Vox: un “ressorgir patriòtic” i un “renovat orgull nacional” davant l’“embafament d’acomplexar-se de la nostra pàtria”. Segons Abascal, l’Executiu ha destrossat els “pilars essencials que un país necessita per mantenir-se dret”, ja que a Espanya ja no hi ha “democràcia real”, ni “sobirania”, ni “institucio­ns sòlides i independen­ts”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain