La Vanguardia (Català)

Ciutadans fa una esmena a la totalitat dels seus pactes només amb el PP

La ponència política que anirà a l’assemblea qualifica de fracàs l’estratègia del 2019

- JULIO HURTADO

De manera descarnada, la ponència política que l’executiva de Ciutadans va aprovar divendres posa el dit a la nafra de la doctrina de pactes només amb el PP imposada per Albert Rivera, que es qualifica de fracàs i a la qual s’atribueix la desaparici­ó als parlaments de Madrid i Andalusia.

El projecte, que els afiliats hauran d’aprovar a l’assemblea del gener, suposa una esmena a la totalitat de l’estratègia desenvolup­ada des del 2018, definida per “plantejame­nts erràtics” i “limitacion­s autoimposa­des” que van suposar “una llosa” per a l’acció política.

El document, de “vocació catàrtica”, no defuig l’autocrític­a i assumeix “errors estratègic­s”, que planteja corregir renunciant a la “subalterni­tat” observada allà on es va exercir de soci menor del PP i hi va haver tanta “por de la dissensió” que es va perdre la personalit­at pròpia.

Per revertir la deriva cap a l’extinció, l’equip de refundació proposa “començar de zero” i presentar una “oferta programàti­ca autònoma i ambiciosa”, capaç de “transcendi­r l’eix esquerra-dreta i trencar els blocs ideològics”. És a dir, desfer el camí que ha portat a associar Ciutadans a la dreta i tornar a situar-lo com a frontissa potencial cap als dos costats de l’espectre polític.

D’una banda, aquesta nova “oferta il·lusionant” busca rivalitzar amb el “socialisme esgotat” del PSOE i l’“esquerra trasbalsad­a i caricature­sca” d’Unides Podem, als quals vol arrabassar la bandera de la lluita per la igualtat. De l’altra, Ciutadans presentarà batalla a la “dreta conservado­ra” del PP, “la màxima ambició de la qual és heretar el poder” i “tornar a l’statu quo” del passat. Així mateix, el partit sorgit de la refundació s’enfrontarà a la “dreta il·liberal” i de “pulsions reaccionàr­ies”

El partit es proposa de recuperar la funció de frontissa per “trencar els blocs ideològics”

que representa Vox i fixarà com a úniques “línies vermelles” per pactar, “sempre a posteriori” i en funció del seu programa, el nacionalis­me –no espanyol– i el populisme.

Entre els “desencanta­ts de l’esquerra”, assegura la ponència, hi ha votants que havien donat suport a Ciutadans, però que “se’n van allunyar pels vetos a qualsevol pacte” amb els socialiste­s i “una política econòmica basada exclusivam­ent en la reducció de la càrrega impositiva”. Això suposa una rectificac­ió en tota regla del discurs que es va imposar des de les vicepresid­ències de Madrid i Andalusia, on les rebaixes fiscals del PP es van defensar com a receptes originals.

A més, continua la presa de posicions de cara a presentar candidatur­es per a la nova estructura bicèfala que recull la ponència estatuària. Francisco Igea, numantí procurador a les

Continua la presa de posicions de cara a les candidatur­es per liderar la nova estructura bicèfala

Corts de Castella i Lleó després d’haver estat vicepresid­ent de la Junta, que es va enfrontar al congrés anterior a Inés Arrimadas i ara veu “reflectide­s” les seves reclamacio­ns d’aquell moment, descarta encapçalar una llista, però està convençut que hi haurà alternativ­a si l’actual presidenta no deixa pas a un nou lideratge polític.

 ?? Dani Duch / arXIU ?? Inés Arrimadas en una roda de premsa des de la seu de Ciutadans a Madrid
Dani Duch / arXIU Inés Arrimadas en una roda de premsa des de la seu de Ciutadans a Madrid

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain