La Vanguardia (Català)

El Congrés votarà eliminar l’aforament dels polítics aragonesos

-

El ple del Congrés abordarà dijous la reforma de l’Estatut d’Autonomia d’Aragó, mitjançant la qual se suprimeixe­n els aforaments –una prerrogati­va que impedeix que siguin jutjats pels tribunals ordinaris– dels membres del Govern regional i dels diputats autonòmics. La reforma segurament quedarà aprovada, en vista de la unanimitat registrada en les dues votacions anteriors.

A les Corts d’Aragó, es va aprovar per unanimitat el 28 de juny i, com totes les reformes estatutàri­es, ara ha de ser discutida primer pel Congrés i després pel Senat. Al setembre la Cambra Baixa ja va aprovar començar a tramitar-la i la comissió constituci­onal també va donar-ne el seu vistiplau, per la qual cosa ara s’ha elevat al ple perquè es ratifiqui i s’enviï a la Cambra Alta per a l’aprovació definitiva.

El projecte de llei retoca tres articles de l’Estatut aragonès vigent, que data del 2007. Es modifica l’article 36 per assenyalar que les Corts d’Aragó tindran entre 65 i 80 escons però garantint que cada una de les províncies estarà representa­da “en tot cas per un mínim de 14 escons”.

La supressió dels aforaments per als diputats autonòmics s’introdueix amb la modificaci­ó de l’article 38.2 de l’Estatut. I de la mateixa manera, es proposa de canviar l’article 55 per estendre aquesta previsió al president o presidenta de la comunitat i a la resta del seu govern. Aquesta supressió dels aforaments serà d’aplicació a partir de la pròxima legislatur­a.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain