La Vanguardia (Català)

Peres asimètrics

- Francesc-Marc Álvaro

Pere Aragonès i Pedro Sánchez van partir, com a presidents, de situacions gairebé simètrique­s, però avui estan en contextos molt diferents. El Govern ha deixat de ser de coalició amb la sortida de Junts i tot depèn únicament d’ERC, mentre l’Executiu espanyol, malgrat les tensions, aguanta perfectame­nt com un lloc on PSOE i Unides Podem cohabiten millor del que pronostica­ven alguns; una altra cosa són les turbulènci­es entre el projecte de Yolanda Díaz i les sigles de Pablo Iglesias.

La majoria independen­tista que va assegurar la investidur­a d’Aragonès –aquell 52%– és una pura entelèquia en l’àmbit operatiu, ja que els de Borràs i Turull necessiten marcar distàncies diàriament i, a més, la CUP va al seu aire. En canvi, el bloc governamen­tal al Congrés dels Diputats és inalterabl­e, fet que s’ha confirmat en els últims dies, amb l’aprovació dels pressupost­os generals i la supressió del delicte de sedició.

Si es compara el tauler polític català i el de Madrid, les asimetries salten a la vista. També les paradoxes. A qualsevol observador arribat d’altres latituds pot semblar-li més que estrany que el suport d’ERC al Gabinet de Sánchez no es reprodueix­i automàtica­ment en sentit invers a l’hemicicle del parc de la Ciutadella. La inèrcia de la lògica de blocs col·loca una plantilla obsoleta sobre les relacions entre els grups polítics de la centralita­t catalana, una cosa que també té a veure amb la capacitat d’explicar pactes nous davant la parròquia independen­tista, dividida per les apostes estratègiq­ues d’uns i d’altres. És com si Aragonès volgués poder argumentar un eventual acord pressupost­ari amb els socialiste­s a partir, sobretot, de la incomparei­xença de Junts, que ja ha donat mostres sobrades de no voler facilitar la navegació de l’Executiu autonòmic del qual ha format part fins fa molt poc. “No ens han deixat cap altra opció que pactar amb el PSC”, seria el missatge republicà destinat a curtcircui­tar la consigna que el partit puigdemont­ista fa circular oficiosame­nt: “Ja ve el nou tripartit”.

Potser el president català guanyaria punts si admetés, d’entrada i sense embuts, que els vots del grup de Salvador Illa són necessaris, no únicament en termes aritmètics. És dolent recordar que alguns consensos haurien de comptar amb la força majoritàri­a a l’àrea metropolit­ana i primera de l’oposició? ERC competeix amb el PSC precisamen­t a l’anomenat – en altres temps– cinturó roig, una circumstàn­cia que no pesa més que les ferides

Potser Aragonès guanyaria punts si admetés que els vots del PSC són necessaris, i no només per aritmètica

del 155. Però la crisi obliga a posar els llums llargs per tirar endavant els comptes públics.

Sánchez arribarà al final de la seva legislatur­a, mentre que Aragonès no pot afirmar-ho amb tanta seguretat. Els resultats de les municipals poden ser determinan­ts per a un Govern que només compta amb 33 diputats. El lideratge de l’inquilí de la Moncloa es referma amb la presidènci­a de la Internacio­nal Socialista, mentre que l’inquilí del Palau de la Generalita­t és una figura que necessita una mica més de temps per arribar als sectors que no el coneixen. És una carrera contrarell­otge.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain