La Vanguardia (Català)

Aliments cars durant força temps

-

Tot fa pensar que l’alt nivell a què ha arribat el preu dels aliments es mantindrà durant força temps i, a més, amb fortes pressions per continuar cap amunt. les principals causes que van provocar la intensa pujada segueixen actives amb l’excepció, almenys de moment, del preu pel petroli, que s’ha moderat arran de l’atonia del consum provocada per la debilitat del creixement econòmic mundial.

Com a conseqüènc­ia de la guerra d’ucraïna el preu dels cereals, dels fertilitza­nts i dels pinsos provoca tensions al mercat mundial d’aquests productes, ja que tant aquest país com rússia en són grans productors. ucraïna té problemes seriosos per exportar, a causa del bloqueig dels ports per les tropes russes, i rússia, al seu torn, pateix les sancions financeres i comercials d’occident, que dificulten també les vendes a l’exterior. Tant l’increment del cost dels cereals com dels fertilitza­nts i dels pinsos encareixen el conjunt de tota la cadena alimentàri­a.

També el sucre, present en la majoria d’aliments elaborats, ha pujat molt de preu per la limitació de les exportacio­ns que va decidir l’Índia, el primer productor mundial, per protegir el mercat interior, per l’elevat impacte que té el cost dels fertilitza­nts en la producció, per la sequera i el canvi de cultius en altres zones productore­s i, paral·lelament, per l’augment de la demanda pel fet que també es fa servir per a la producció de biocombust­ibles.

si a tot això s’afegeix l’increment dels costos del transport, tant terrestre com marítim, que s’ha moderat però que continua elevat, i la pujada dels preus de l’aigua per a les comunitats de regants, en les zones més afectades per la sequera, s’explica en gran part l’encariment dels productes alimentari­s. A més, una vegada arriben a les botigues, tant les grans com les petites, els aliments, ja siguin naturals o elaborats, incorporen el cost addicional que comporta l’elevat augment que ha registrat l’electricit­at. És tota una tempesta perfecta que afecta directamen­t el cistell de consum com no havia passat mai. en aquest sentit, l’encariment de l’alimentaci­ó ha estat el més alt que s’ha registrat en la història recent, ja que poques vegades s’havia produït una coincidènc­ia de tants factors que pressiones­sin els preus a l’alça.

A espanya els últims dotze mesos la pujada dels aliments ha estat espectacul­ar en els olis (58,9%), el sucre (42,8%), les farines i altres cereals (37,8%), la mantega (34,1%), els llegums i les hortalisse­s fresques (25,7%), els ous (25,5%), la llet (25%), el pa i la carn de boví (14,9% en els dos casos), la fruita fresca (12,8%), la carn de porc (12,3%) i el peix fresc i congelat (11,2%), entre d’altres. Aquestes xifres correspone­n a les dades d’octubre facilitade­s per l’institut nacional d’estadístic­a. Tot fa pensar que s’han mantingut també al novembre i que probableme­nt s’incrementa­ran durant les festes nadalenque­s, com ja és tradiciona­l.

Per a les famílies amb menys renda, que són les que destinen més percentatg­e del pressupost familiar a l’alimentaci­ó, l’enorme pujada registrada en el cistell de consum suposa un problema de primera magnitud que les situa en una situació límit, agreujada per l’increment del preu de la llum i de les hipoteques. els bancs d’aliments, que aquest cap de setmana han fet el gran recull anual, confirmen l’important augment de demandants d’ajuda que registren. el mantenimen­t durant força temps que s’espera de l’alt nivell a què han arribat els aliments obliga el Govern central i el conjunt d’institucio­ns públiques a continuar i ampliar les polítiques de protecció social als més vulnerable­s.

Les principals causes que van provocar l’augment dels preus es mantenen actives

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain