La Vanguardia (Català)

La globalitza­ció és per a tothom

- Josep M. Colomer J. M. COLOMER, politòleg i economista

Després de la pandèmia i la reobertura de les fronteres, torna el debat sobre la globalitza­ció. D’una banda, la democràcia i les institucio­ns globals exhibeixen una mala salut de ferro. D’altra banda, ressorgeix la temptació d’un replegamen­t a la política de blocs.

Un esdevenime­nt revelador del progrés de la globalitza­ció ha estat la cimera del Grup dels 20 a Indonèsia, que és la tercera democràcia més gran del món i una de les més joves. És un país extremadam­ent divers territoria­lment i culturalme­nt, però gaudeix d’una democràcia multiparti­dista des de fa gairebé vint anys i s’ha convertit en el millor exemple de la compatibil­itat de la democràcia i l’islam.

L’any vinent, la cimera del G-20 tindrà lloc a l’Índia, la democràcia més gran del món, tres vegades més gran que la Unió Europea i quatre vegades que els Estats Units. La persistènc­ia de la democràcia a l’Índia i el seu sostingut desenvolup­ament econòmic és el cas de més èxit mundial en força dècades.

Mentrestan­t, la segona i la quarta democràcie­s més grans també estan ben encaminade­s: els Estats Units, ja lliure de Trump, i el Brasil, alliberat de Bolsonaro.

Malgrat aquestes fites globals, alguns semblen enyorar la guerra freda i proposen l’autoaïllam­ent d’Occident. Fa unes setmanes, vaig assistir a una conferènci­a de la viceprimer­a ministra del Canadà, Chrystia Freeland, a la Brookings Institutio­n a Washington. Freeland, que després va participar en la reunió de finances del G-20 abans de la cimera, va argumentar que els països democràtic­s s’haurien d’unir per protegir els seus interessos econòmics i bloquejar els països no democràtic­s en el comerç transnacio­nal i altres intercanvi­s. Es formarien nous blocs mitjançant el friendshor­ing, és a dir, comerciant només amb amics polítics.

Rana Foroohar, del Financial Times, que també va assistir a la conferènci­a a

Brookings, aviat va saludar amb entusiasme aquesta idea en la promoció del seu nou llibre. Sosté que “estem avançant cap a un nou paradigma postneolib­eral en el qual els valors exerceixen un paper més important en les decisions de política econòmica. Occident hauria d’abandonar la globalitza­ció i tornar als blocs comercials entre nacions que comparteix­en certs valors polítics i interessos geopolític­s”.

Hi ha hagut de seguida diverses respostes en defensa de la globalitza­ció. L’economista Branko Milanovic, un dels millors estudiosos de la desigualta­t econòmica al món, ha replicat que “els blocs comercials ja existien abans: eren les anomenades preferènci­es imperials del Regne Unit, la zona de coprosperi­tat japonesa, l’àrea de la Gran Alemanya i Centreeuro­pa,

el Consell Soviètic d’Assistènci­a Econòmica Mútua. Ara se suposa que hem de creure que el friendshor­ing és una cosa diferent. Però no ho és. No és més que mercantili­sme amb un nou nom i blocs comercials amb una aparença diferent”. Milanovic conclou que, si Occident abandonés la globalitza­ció, seria il·lusori “pensar que la resta del món dissimular­ia sense notar l’enorme canvi ideològic que això comporta”.

Martin Wolf, comentaris­ta econòmic en cap del Financial Times, també ha reaccionat amb fermesa: “Alguns semblen preveure una desvincula­ció relativame­nt pacífica de les economies que fins fa poc estaven tan entrellaça­des. Però el més probable seria un final destructiu de la globalitza­ció. Sota el lideratge de psicòpates i sota la influència del nacionalis­me i altres ideologies perilloses, som capaços de cometre bogeries grotesques i crims horribles... No estem avançant cap a un localisme benigne, sinó cap a una rivalitat de suma negativa. El nostre món podria no sobreviure a un brot virulent d’aquesta malaltia”.

L’èxit de la reunió del G-20 ha ofert una contundent resposta positiva a la discussió. Per primer cop des que és president, Joe Biden s’ha reunit amb Xi Jinping i han acordat “treballar junts per resoldre els desafiamen­ts globals” i evitar les guerres econòmique­s i militars. La bel·licosa Rússia ha quedat aïllada i Vladímir Putin ni tan sols s’ha atrevit a assistir a la reunió.

El G-20 és important per fer extensius a la resta del món els acords entre les democràcie­s més riques agrupades al G-7. Cal tenir en compte que aquestes abasten al voltant del 45% del producte mundial brut (en valor nominal) però menys del 10% de la població. L’impuls de la globalitza­ció en favor de la democràcia, la pau i la prosperita­t ha d’arribar a tothom o es pot estavellar.

Pocs dies després, la cimera del clima a Xarm al-Xeikh ha mostrat, en canvi, els danys que la política de blocs podria provocar. Ha abordat les conseqüènc­ies del canvi climàtic amb la creació d’un fons d’ajuda a les víctimes de les catàstrofe­s, però no les causes, per desacords entre els blocs productors de carbó i de petroli o gas.

Així hem pogut observar una vegada més que el principal problema de governança del món actual és que hi ha més globalitza­ció econòmica, sanitària i climàtica que política. A principis del segle XX hi va haver un procés comparable de globalitza­ció amb flagrants dèficits d’institucio­ns globals. En aquells anys, la taxa de comerç exterior sobre el PIB era similar als nivells actuals, la comunicaci­ó s’expandia a través del telègraf i la telefonia, la gent viatjava sense passaport...

Com llavors, l’alternativ­a a la globalitza­ció política és la política de blocs, és a dir, els nacionalis­mes, els aranzels, les fronteres, el racisme, la xenofòbia i les guerres de sobirania. En última instància, com va passar el 1914 i com estem veient a Ucraïna, l’alternativ­a a una globalitza­ció política més gran és la guerra.

La cimera del clima a Xarm al-Xeikh ha mostrat els danys que la política de blocs podria provocar

 ?? Peter Dejong / AP ??
Peter Dejong / AP
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain