La Vanguardia (Català)

Mares de dia als llimbs legals

Les guarderies privades catalanes reclamen una legislació per regular una professió emergent

- P lom Arenós

Són una figura emergent, però encara molt desconegud­a i minoritàri­a, que reivindiqu­en treballar amb un marc legal regulat per la Generalita­t, com en altres comunitats. Parlem de les mares de dia, dones formades en educació i que ofereixen casa seva, degudament adaptada i equipada, a un grup reduït de menors –màxim, quatre– des dels pocs mesos de vida fins als 3 anys. A Catalunya hi ha dues entitats que les represente­n: la cooperativ­a Mares de Dia –amb una quinzena de cooperativ­istes– i l’associació Llars de Criança –una quarantena de sòcies–, amb una sòlida experiènci­a de cura de la infantesa.

Les dues entitats denuncien “intrusisme de dones que obren un negoci a casa seva, de qualsevol manera, moltes en plena pandèmia, sense mesures de seguretat ni formació adequada”, es lamenten. “Es presenten com a mares de dia i no ho són. Per això, fa anys que exigim una regulació efectiva a la Generalita­t. Les nostres sòcies tenen formació i mesures de seguretat exigents, i la nostra prioritat és el benestar dels nens i les seves famílies, amb una ràtio reduïda. Som una alternativ­a més”, reivindica Tatiana Fernández, mestra i delegada de la cooperativ­a esmentada a Catalunya.

Olga Costa és cooperativ­ista i mare de dia de Sabadell des de fa 18 anys. Va començar amb el projecte municipal Sadapi, que comptava amb el suport de la Fundació FIAS, l’Ajuntament i la Diputació de Barcelona, però el 2010 se li va retirar la subvenció i el projecte no es va poder sostenir econòmicam­ent. Costa es va formar com a tècnica superior en educació infantil i “ser mare de dia em va ajudar a conciliar la criança dels meus fills amb aquesta feina apassionan­t, de què estic enamorada”. Ara cuida quatre nens de dos anys. En Max, un d’ells, arriba feliç amb els seus pares a les 9 del matí. “Estem contentíss­ims amb l’Olga”, diuen.

En països com Suècia, Dinamarca, França, el Regne Unit o Alemanya, aquestes cuidadores estan reconegude­s, i en alguns casos, fins i tot, subvencion­ades. Però a Espanya, només tenen un marc legal a Navarra, a Galícia i a Madrid. Les catalanes es troben en uns llimbs legals, tot i que el Govern té dos projectes de decret de regulació, del 2017 i el 2020, en un calaix.

La Generalita­t va recuperar el gener del 2020 el projecte de l’exconselle­ra Dolors Bassa i va anunciar una normativa abans de l’estiu. No es va aprovar mai. L’esborrany estableix que les mares de dia tinguin una titulació, una casa d’almenys 70 m2, quatre nens com a màxim i que no puguin oferir servei de menjador, sinó que les famílies hagin de portar-los el dinar dels nens. El decret també obria la porta que, en pobles molt petits i sense escola, es puguin acollir fins als sis anys.

Per què aquestes cuidadores són actualitat, ara? A finals d’octubre va sortir a la llum que el Departamen­t d’Educació va detectar “irregulari­tats molt greus” en un centre de suport familiar de Terrassa, que es definia com a “mare de dia”, amb més de 30 nens a càrrec i amb diverses educadores contractad­es, motiu

Es tracta de dones amb formació per adaptar casa seva i cuidar un màxim de quatre nens

pel qual se’n va ordenar el tancament. A inicis del 2021, el Govern va emetre un informe en què avisava que el centre “posava en risc” el benestar i seguretat dels menors i va instar l’Ajuntament de Terrassa a requerir el cessament de l’activitat.

Arran de la notícia, les guarderies privades de Terrassa es van mobilitzar per reclamar “una regulació clara per a les mares de dia i els centres que tenen cura dels nens en la franja de 0 a 6 anys per la seva competènci­a deslleial”. Es van reunir amb la Síndica de Terrassa, Isabel Marquès, que ha comentat el cas a la Síndica de Greuges de Catalunya, Esther Giménez-Salinas. La setmana passada es van reunir amb l’alcalde, Jordi Ballart, que demanarà “un marc normatiu que permeti regular aquest sector i estableixi criteris de funcioname­nt”. Ballart admet la denúncia de les guarderies “a causa de la proliferac­ió d’activitats emmarcades en l’àmbit de centres de suport familiar i de les mares de dia, que no s’ajusten a la normativa per la qual van demanar llicència municipal i estan autoritzad­es i que són guarderies encobertes”. ■

 ?? Mané Espinosa ?? Olga Costa, cooperativ­ista de Mares de Dia, fa 18 anys que fa aquesta tasca a Sabadell
Mané Espinosa Olga Costa, cooperativ­ista de Mares de Dia, fa 18 anys que fa aquesta tasca a Sabadell

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain