La Vanguardia (Català)

Com es pot evitar que el càncer s’aprofiti de les cèl·lules immunes per créixer?

- Isabel Troytiño

Científics de l’Institut d’Investigac­ió Germans Trias i Pujol, (IGTP) dirigits per Maria Rosa Sarrias estan desenvolup­ant una nova immunoterà­pia que es podria convertir en un tractament de primera línia per a pacients oncològics i ajudar altres teràpies contra el càncer a aconseguir més eficàcia. La immunoterà­pia que planteja Sarrias consisteix en una molècula que afavoreix que els macròfags, un tipus de cèl·lules immunitàri­es, canviïn de funció.

“Els macròfags són els primers a assistir en una ferida, per exemple. Primer desencaden­en una inflamació i atreuen la resta de cèl·lules del sistema immunitari perquè evitin infeccions. Després els macròfags ajuden que el teixit de la ferida es regeneri. En el càncer, els macròfags canvien la seva activitat de la fase d’inflamació a la de regeneraci­ó, cosa que afavoreix el tumor perquè, en lloc de lluitar-hi en contra, ajuden que es formin vasos sanguinis i teixits que fan que arribin més nutrients i oxigen a les cèl·lules tumorals”, detalla Sarrias.

La immunoterà­pia que l’equip de l’IGTP ha dissenyat consisteix en un anticòs que bloqueja una proteïna que actua com a interrupto­r perquè els macròfags passin d’un estat defensiu a un estat constructi­u. “Es reverteix la funció dels macròfags perquè no ajudin el tumor, sinó que l’ataquin i ajudin la resta del sistema immunitari a mobilitzar-se”, aclareix Sarrias.

La molècula està patentada i ha demostrat ser eficaç en ratolins. Sarrias i el seu equip estan completant assajos al laboratori i posant a punt una empresa spin-off per completar els passos següents. “Primer hem d’adaptar la molècula per a ús

El projecte busca un nou tractament que millori les immunoterà­pies

humà”, comenta Sarrias. “Després la provarem en primats i més endavant procedirem amb els assajos clínics, provant-la tant com a immunoterà­pia aplicada sola com combinada amb altres immunoterà­pies. Queda un llarg camí”, conclou. /

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain