La Vanguardia (Català)

Leibovitz, Musk i Trump

- Albert Montagut

La fotografia d’Annie Leibovitz en què es veu Lionel Messi jugant a escacs amb Cristiano Ronaldo sobre un bagul i una maleta de Louis Vuitton és, sens dubte, una de les millors fotos comercials de la història. Messi juga amb negres i sembla pensar com fer-li un escac i mat al portuguès, mentre que CR7, pensatiu, intenta defensar el seu rei amb una reina, un alfil, una torre i tres peons, les mateixes peces que l’argentí. Messi juga amb negres i l’astre lusità amb blanques. La fotografia és perfecta. La llum, les tonalitats grisenques i blavoses, la postura dels dos jugadors... tot sembla tan perfecte... és el segell Leibovitz.

Malgrat ser un admirador de la fotògrafa de Connecticu­t, no havia entrat mai en el seu compte de Twitter, @annieleibo­vitz. El perfil només conté una fotografia per a l’avatar, i la frase “American Portrait Photograph­er”. El compte es va obrir el juliol del 2009, té 144.774 seguidors. La titular de @annieleibo­vitz no segueix ningú. No entenc com he estat tants anys sense seguir Leibovitz. En el moment en què he tocat el botó de seguir-la, Twitter acaba d’anunciar que restaurarà el compte de Donald Trump.

Elon Musk, en plena batalla amb els seus empleats i milions d’usuaris, acabava de donar les dades de l’enquesta sobre si admetia l’expresiden­t. De 15.085.458 milions de vots, el Sí va obtenir un 52% dels vots. “Vox Populi, Vox Dei”, va escriure Musk (la veu del poble és la veu de Déu). No sé a quin Déu es referia Musk, però la veritat és que en qüestió de minuts vaig poder observar el millor de Twitter, el compte de Leibovitz i el raig cultural i icònic del seu treball, i el pitjor: l’anunci que el colpista i perillós Trump podria tornar a la xarxa.

Durant les últimes setmanes he seguit el debat de Twitter. He vist com persones que han criticat Musk han abandonat la xarxa, com d’altres han dit que l’abandonara­n, i uns quants més que, tot i estar en contra del propietari de l’ocellet blau, han dit que hi continuara­n inscrits per compartir coses positives i per lluitar obertament contra personatge­s com Trump.

Sempre he estat en contra dels colpistes, i una xarxa que els ofereix empara i possibilit­at de llançar els seus missatges d’odi no és recomanabl­e. No se si suportar aquesta situació, a canvi de veure molts altres comptes els titulars dels quals envien missatges d’entretenim­ent, bondat, pau i coneixemen­t. Aviat, igual que molts de vostès, hauré de prendre una decisió.c

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain