La Vanguardia (Català)

Polèmica per la mort d’un home després d’avisar unes urgències sense metge

La Comunitat de Madrid desvincula el cas del conflicte amb els facultatiu­s

-

un home de 48 anys va morir dissabte a casa seva a la Comunitat de madrid malgrat la intervenci­ó d’un equip del punt d’atenció continuada (PAC) d’Arganda del rey i d’una unitat de suport vital del summa 112, segons la Plataforma dels serveis d’atenció rural (sAr). Aquest col·lectiu de profession­als va explicar ahir que una persona va anar dissabte al PAC d’Arganda del rey per demanar assistènci­a urgent en un domicili de molt a prop per a un adult jove que estava inconscien­t.

Al PAC no hi havia metges, només hi havia dos profession­als d’infermeria i dos zeladors de guàrdia, i dos d’ells, infermera i zelador, van anar immediatam­ent a atendre la urgència. Al domicili, on també va anar la policia local, van començar les maniobres de reanimació cardiopulm­onar amb un desfibril·lador i, uns minuts després, va arribar la unitat del summa, que va continuar amb maniobres de reanimació avançada durant 60 minuts aproximada­ment, fins que es van suspendre perquè no li van pode recuperar el pols, de manera que es va confirmar la mort del pacient.

la plataforma sAr va assenyalar en una nota sobre la qual va informar efe “el correcte funcioname­nt de l’equip d’urgències”, tot i que va indicar que aquest pacient es trobava malament des de feia dies, segons la família, i al PAC d’Arganda, els dies 21, 22 i 24, no hi va haver metges. la plataforma es preguntava què hauria passat si aquesta persona hagués rebut atenció mèdica els dies abans.

Quan va transcendi­r la notícia, fonts del govern regional van precisar a La Vanguardia que la mort no va tenir relació amb cap falta de metges, sinó que va passar en un domicili i es va tractar d’una parada cardioresp­iratòria que els equips d’emergèncie­s ja no van poder capgirar.

el cas s’emmarca a l’escenari de conflicte que viu la sanitat pública madrilenya. la plataforma sAr va aprofitar per criticar que des que el Govern regional va posar en marxa el pla d’urgències extrahospi­talàries, el 27 d’octubre, la població està “desconcert­ada” perquè no sap si el centre d’urgències que li correspon és tancat o obert i si hi haurà o no l’equip sanitari necessari. “s’està jugant amb la vida dels nostres pacients, a qui hem mirat de proporcion­ar la millor atenció possible, cosa que no només implica l’assistènci­a sanitària en l’emergència, sinó també el suport emocional als familiars i la gent pròxima”, va subratllar.

Per la plataforma l’actual pla d’urgències extrahospi­talàries, “imposat sense tenir en compte les necessitat­s dels ciutadans ni les possibilit­ats reals dels sanitaris de donar-los la cobertura adequada, ja que no tenen equips complets, crea “una falta d’equitat” en “l’accés” a “una atenció sanitària de qualitat”.

les urgències extrahospi­talàries madrilenye­s van ser tancades des del començamen­t de la covid. A l’octubre la comunitat va tornar a obrir 78 centres, més els d’atenció primària i els rurals, d’una manera que els profession­als van qualificar d’inacceptab­le. van anar a la vaga i hi va haver una gran manifestac­ió als carrers el 13 de novembre. el 18 de novembre el govern d’isabel Díaz Ayuso i els sindicats de profession­als van acordar que funcionari­en 49 centres d’urgències extrahospi­talàries amb equip complet, incloenthi metges. sanitat va renunciar que 29 centres més funcioness­in, com pretenia, sense metge, només amb possibilit­at de consulta mèdica per videotruca­da o ni tan sols això, una reorganitz­ació que s’ha d’acabar d’aplicar.

D’altra banda, continuen les protestes dels metges d’atenció primària. i, alhora, hi ha aturades discontínu­es convocades per tres sindicats, que demanen de reorganitz­ar les urgències hospitalàr­ies.•

La plataforma SAR aprofita per denunciar que al centre no hi va haver cap metge durant dies

 ?? Fernando Villar / EFE ?? Els metges d’atenció primària en vaga concentrat­s ahir a a plaça del Museu Reina Sofia
Fernando Villar / EFE Els metges d’atenció primària en vaga concentrat­s ahir a a plaça del Museu Reina Sofia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain