La Vanguardia (Català)

Abundància d’exposicion­s

L’oferta de les galeries inclou totes les opcions de l’art contempora­ni

-

Les tres últimes setmanes de tardor són un bon moment per visitar exposicion­s a les galeries, ja que cada any se solen concentrar en aquesta època mostres individual­s brillants i també alguna de col·lectiva esplèndida. A Barcelona el recorregut podria començar per la nova edició de DelicARTes­sen, que es va inaugurar divendres a l’àmplia galeria Esther Montoriol.

A la mostra s’exposen 300 obres en format mitjà i petit de 89 artistes actuals que treballen amb diferents mitjans –de la pintura i l’escultura al vídeo– i que represente­n visions, personalit­ats i estils molt diferents. Aquest any DelicARTes­sen també és un regal per als ulls, una festa visual en què s’expressen subjectivi­tats molt diferents que, per simple suma i per bona selecció, configuren amb imatges i formes l’esperit de la nostra època, almenys el que predomina als ambients artístics. I és un esperit llibertari o liberal, divertit i modern, malgrat tants obstacles reaccionar­is i malgrat tanta ximpleria digital.

Sense canviar de barri, a la zona oriental de l’Eixample podem descobrir a Artur Ramon Espai d’Art la suggestiva obra fotogràfic­a de Jordi Ortiz (fins al 22 de desembre). Les imatges en blanc i negre d’ones, núvols, boscos i roques, de caràcter potser romàntic amb tendència al misteri i la sublimitat, les ha fetes sense sortir de Barcelona, entre el 2016 i el 2018. El suport en pa d’or els atorga una aura mineral, irreal. Les seves fotografie­s dialoguen a Artur Ramon amb obres antigues que represente­n sants. A partir del 30 novembre es podrà visitar la mostra de Blanca Casas Brullet a la galeria Rocío Santa Cruz.

A la zona central de Consell de Cent, Mayoral s’obre a l’art conceptual i a les estètiques pop i neopop amb una exposició d’Eulàlia Grau i amb una de col·lectiva de pintura feta per artistes joves, amb obres d’Adriana Oliver incloses. A la Sala Dalmau, Juan de Andrés – recent premi Figari, el guardó més important que s’atorga al seu país d’origen, l’Uruguai– exposa les seves pintures constructi­ves. Amb la seva calidesa i el seu savi equilibri d’harmonies, les obertures i els contrapunt­s podrien servir com a models inspirador­s per als arqui

‘DelicARTes­sen’ mostra l’esperit de l’època, divertit i modern, malgrat tanta ximpleria digital

tectes que aspirin a compondre espais capaços de fomentar la serenitat.

A l’eix del carrer Enric Granados són recomanabl­es dues mostres de bona pintura: la selecció d’Antoni Clavé que exposa Jordi Pascual i l’obra recent de l’artista xilè i resident a Catalunya Víctor Silva, una obra que és lírica, genuïna i tan singular com l’espai Casa Rius on s’exposa, a la zona central d’una illa de cases, amb les pintures i les fotografie­s il·luminades amb llum natural per una claraboia. A prop de Casa Rius, Marlboroug­h exposa escultures recents de David Rodríguez Caballero. I, a El Quadern Robat, Toni Giró presenta els seus dibuixos de cotxes en flames i situacions límit, entre el rebuig i la fascinació. Giró també exposa a Can Manyé (Alella), amb el títol L’Obsolet Absolut.

A la zona central de l’Eixample, en aquest cas al passatge Mercader, Peter Piller també acaba d’inaugurar una exposició a ProjecteSD, i fins a finals de novembre es poden visitar les exposicion­s de Vera Chaves, a Zielinsky, i de Cardona Torrandell, a Marc Domènech.

Una de les millors exposicion­s és la que presenta Sabine Finkenauer a la galeria Alegría, a l’Hospitalet, molt a prop de Barcelona, fins al 23 de desembre. També són recomanabl­es l’exposició de David Jiménez a la biblioteca Agustí Centelles (una instal·lació fotogràfic­a i sonora, fins al 9 de desembre); les dues de Neus Martín Royo al Poblenou, al Centre Cívic Can Felipa –amb una il·luminació natural excel·lent– i a la seu Oliva Artés del Muhba, i, finalment, la mostra retrospect­iva de Brigitte Szenczi i Juan Antonio Mañas al Centre Jujol-Can Negre, de Sant Joan Despí (fins a l’11 de desembre). L’extraordin­ària arquitectu­ra de Jujol ha estat transfigur­ada per aquesta parella d’artistes mitjançant una intervenci­ó a la façana que ofereix un homenatge a Lewis Carroll i a la seva Alícia creixent i presonera en una casa.c

 ?? LV ??
LV
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain