La Vanguardia (Català)

Salsa espanyola

- Sergi Pàmies

Els primers dies del Mundial confirmen la desproporc­ió entre l’energia que s’inverteix en les expectativ­es i la substància real de l’espectacle. Si s’apliqués la màxima comercial segons la qual “si no queda satisfet li retornem els diners”, la FIFA i les seleccions participan­ts s’haurien arruïnat. L’absència de jugadors fantasioso­s, l’asfíxia tàctica, l’esforç omnipresen­t i les pressions prèvies passades pel sedàs del patriotism­e paralitzen el joc i en segresten la vitamina creativa.

De fet, la diferència del futbol en relació a altres esports està en les poques oportunita­ts que arriben a bon port. És un esport que converteix el fracàs de vint-i-dos jugadors en la normalitat que cal transgredi­r heroicamen­t. Per això se celebren tant els gols i se’ls converteix en una vàlvula catàrtica impròpia d’adults racionals. Per desgràcia, fins ara s’han vist massa partits en què l’espectacle més interessan­t ha estat la interpreta­ció dels himnes.

I la selecció espanyola? Potser perquè el ritual de l’himne no és el seu punt fort, va començar amb una pluja de gols i de joc energètic contra Costa Rica. Un èxit que va ser ràpidament intervingu­t per la barreja d’eufòries patriòtiqu­es i el perfeccion­isme interpreta­tiu que acompanya l’equip. Fa anys, el mestre Ramon Besa em va explicar que els periodiste­s brasilers seguien des de bon matí els esmorzars de la seva selecció. Amb furor reporter inflacioni­sta, comentaven què menjaven i discutien sobre la conveniènc­ia d’una alimentaci­ó o d’una altra. Avui aquesta confusió entre l’obsessió i la informació afecta moltes seleccions, amb la diferència que els periodiste­s pateixen un distanciam­ent de l’equip que, en forma d’ordre d’allunyamen­t, els obliga a refugiar-se en les estadístiq­ues i les especulaci­ons. De manera que, davant d’un partit tan prometedor com un Espanya-Alemanya, els aficionats hi arriben extenuats per polèmiques artificial­s i estratègie­s d’autopromoc­ió que no tenen res a veure amb l’habilitat de Ferran Torres per encarnar el combat llegendari entre encert i fracàs.

I Luis Enrique? Domina un dels components essencials de l’antropolog­ia futbolísti­ca hispànica. Hi ha països que intimiden amb un excés de patriotism­e o la coacció militaritz­ada dels estats totalitari­s. N’hi ha que confien en la sorpresa o que qui fa el que pot no està obligat a més. Espanya, en canvi, té una arma secreta: entén que la màxima motivació no és guanyar per extasiar-se amb la proesa d’un resultat feliç, just o inesperat. No: la benzina emocional secreta d’Espanya és guanyar per fer possible el sentiment complement­ari que més els motiva: callar boques. Luis Enrique i els seus jugadors estan sotmesos a tantes verborrees (mediàtique­s, familiars),

Hi ha un abisme entre l’energia de les expectativ­es i la substància real de l’espectacle

a tantes opinions de barra de bar i discussion­s que alimenten el malentès que tenir una opinió és rellevant (començant per la meva), que desmentir pronòstics i desautorit­zar els bocamolls, els heretges o en l’oportunism­e crític no es pot comparar amb cap altra satisfacci­ó.

Ahir, quan Morata va marcar va causar una alegria col·lectiva sensaciona­l, però provisiona­l. Sota de l’estridènci­a de l’eufòria, però, bategava la satisfacci­ó inconfessa­ble i complexa de saber que el gol desmentia els que no havien cregut en Morata, els que l’havien criticat prematuram­ent o els que n’havien dubtat. I sí, d’acord, la majoria d’aficionats partidaris de la selecció celebraven el gol. Però els que a més a més podien afegir-hi el plaer de callar boques sabien que eren uns privilegia­ts. El que no sabien és que, per la mateixa regla de tres, quan Alemanya va empatar tornaven a la casella, hispànicam­ent fatalista i mesquina, de sortida.

 ?? Juanjo Martin / EFE ?? Luis Enrique donant instruccio­ns, ahir a la nit
Juanjo Martin / EFE Luis Enrique donant instruccio­ns, ahir a la nit
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain