La Vanguardia (Català)

Del simple telèfon al multiserve­i a la llar

Redoblar l’oferta per retenir el client és més rendible

- PILAR BLÁZQUEZ

El banc, el proveïdor d’electricit­at, l’asseguranç­a de salut, de l’habitatge, les alarmes... Cada vegada més serveis estan associats al número de telèfon. Cansats del desgast que suposa haver-se passat anys de lluita per prendre’s clients entre si, fa temps que les empreses de telecomuni­cacions entaulen una altra batalla. “Ja no es venen serveis, sinó qualitat, seguretat, confiança, amb l’objectiu d’incrementa­r la rendibilit­at per client enfront del simple creixement del nombre de clients”, diu Jesús Martín Tello, soci de Telco i Mitjans a NTT Data

Tot va començar lligant la contractac­ió del servei de telecomuni­cacions als continguts. Els famosos paquets convergent­s, en què Telefónica va ser pionera, unien línies de telèfon fixes i mòbils amb futbol, cinema .... Després van arribar les alarmes i s’hi van unir les asseguranc­es de llar, salut, vida. Aquí hi ha línies de negoci com Orange Seguros, Movistar Salut, Doctor Go (Yoigo), entre d’altres. Les operadores també fan de banc, per a préstecs com Movistar Money, Money Go o amb tots els serveis com Orange Bank. Més recentment, algunes fins i tot s’han convertit en proveïdors d’energia com és el cas de Pepeenergy, la companyia de llum de Pepephone, o EnegyGo (Yoigo).“Són moltes les empreses de tot el món, no només del sector de telecomuni­cacions, que estan apostant per aquesta tendència. Per exemple, Softbank ja obté un 20% dels seus ingressos de la venda de serveis i, en la mateixa línia, el grup japonès Rakuten. Pot ser la sortida de les telecos, però la competènci­a és àmplia també en aquest camp”, apunta Jesús Martín.

De moment, les operadores que donen servei a Espanya no

Bancs, asseguranc­es, medicina, llum..., lligats a un número de telèfon per guanyar en fidelitzac­ió

detallen als seus comptes de resultats l’aportació d’aquestes línies de negoci. “Sí que se sap que, en un mercat molt polaritzat com l’espanyol, hi ha un segment de client prèmium major que en altres països europeus i que llança una mitjana d’ingressos per client de les més altes del continent”, assegura CarlosWinz­er, vicepresid­ent sènior de Moody’s Investors Service.

Però no és suficient. Amb la mirada posada en aquest nou camp de batalla, les grans operadores espanyoles van unir les seves veus la setmana passada per reclamar, una vegada més, que les regles d’aquest joc siguin més justes. Volen que les grans plataforme­s d’internet que fan servir les seves xarxes per fer negoci, i amb què ara competeixe­n per oferir serveis cada vegada més personalit­zats, tinguin els mateixos compromiso­s fiscals.

“És molt complicat que això passi, ja que fora d’Espanya les empreses de telecomuni­cacions no tenen la força d’aquí. En altres països, aconseguir una legislació que obligui a pagar als usuaris de la xarxa d’internet és molt complicat”, adverteix Esteve Almirall, professor del Departamen­t d’Operacions, Innovació i Data Sciences a Esade. “Però què passa si en lloc seu hi poses qualsevol que faci un vídeo casolà i el pugi a la xarxa?

On es posa el límit? Les telecos, tal com es coneixen avui dia, acabaran sent un simple proveïdor d’un servei bàsic com el gas o l’aigua. Si no volen acabar mitjançant amb el preu, hauran de repensar molt el seu negoci”, augura Almirall.c

Les ‘telecos’ insisteixe­n a reclamar unes regles de joc iguals per als gegants d’internet

 ?? IStockphot­o ?? La nova guerra té l’objectiu de multiplica­r els serveis personals a un mateix client
IStockphot­o La nova guerra té l’objectiu de multiplica­r els serveis personals a un mateix client

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain