La Vanguardia (Català)

Yolanda Díaz accelera la negociació del salari mínim interprofe­ssional

Els experts lliuren l’informe aquesta setmana i la que ve hi haurà taula de diàleg

- JAUME MASDEU

Tot està a punt per iniciar les negociacio­ns per apujar el salari mínim interprofe­ssional. L’informe dels experts estarà a punt aquesta setmana i el Ministeri de Treball convocarà per a la setmana que ve la reunió amb els agents socials per tal de fixar el nivell a què ha d’augmentar l’SMI el 2023. No serà possible abans perquè la vicepresid­enta i ministra de Treball, Yolanda Díaz, té un viatge aquesta setmana. En realitat, el Govern espanyol ja va fixar l’objectiu, i des de fa temps: un 60% del salari mitjà. El que falta és traduir aquest percentatg­e en euros.

En aquest sentit, els informes de la comissió d’experts, formada per acadèmics, membres del Govern espanyol i representa­nts sindicals, marcaran la base sobre la qual es treballarà. Des del setembre que estan actualitza­nt els càlculs anteriors que fixaven un ventall d’entre 1.011 i 1.049 euros. Era una anàlisi basada en els salaris del 2018 i ara es posa al dia amb els del 2022. El que al Ministeri de Treball donen per fet és que la part baixa del ventall que plantegin els experts estarà per sobre dels 1.049 euros. A més, les mateixes fonts afegeixen que a aquest càlcul se li haurà d’afegir la projecció dels salaris per al 2023, que és l’any en què s’aplicarà l’augment. Recordem que la reivindica­ció dels sindicats és arribar als 1.100 euros.

La negociació arrencarà amb uns sindicats que semblen ben disposats i amb una CEOE molt en contra. A la patronal, destaquen els successius increments del salari mínim els últims anys, passant dels 735 euros el 2019 als 1.000 actuals, i es resisteixe­n a acceptar més càrregues. És cert que

La xifra final pot anar dels 1.049 euros del càlcul desfasat dels experts als 1.100 que demanen els sindicats

hi ha un canvi a l’escenari, que Antonio Garamendi ha estat reelegit, així que ja no té condiciona­nts electorals, encara que ell sempre els ha negat; però no es veu predisposi­ció a consensuar nous augments de l’SMI. “Si no protesten excessivam­ent, ja seria positiu”, indiquen fonts de la negociació.

A l’equip de Yolanda Díaz subratllen que en aquest tema compten amb el suport clar del president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, encara que de moment no volen esmentar xifres en espera del posicionam­ent dels experts.

Per arribar a les seves conclusion­s, els experts també compten amb informes d’economiste­s externs al comitè. És el cas dels tres treballs que va avançar La Vanguardia, que recolzen la pujada del Salari Mínim Interprofe­ssional, encara que un dels informes avisa també d’efectes negatius en la creació d’ocupació. El que va elaborar l’economista Sara de la Rica, d’Iseak, assenyala que sense l’increment de l’SMI s’haguessin creat 28.000 llocs de treball més. És a dir, va calcular que no hi havia efectes a curt termini, però sí al cap d’un any. Els altres dos informes destaquen conseqüènc­ies favorables de l’augment. El de la Universita­t d’Alcalá resol que va permetre millorar l’equitat de la distribuci­ó d’ingressos i ajudar les llars que estaven per sota del llindar de la pobresa, i el de la Universita­t Complutens­e afirma que va reduir la desigualta­t salarial, ja que va permetre millorar la situació de les dones, els menors de 35 anys i els treballado­rs amb baix nivell de formació.•

 ?? EFE ?? La vicepresid­enta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz
EFE La vicepresid­enta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain