La Vanguardia (Català)

Nadal tot l’any

Torrons Vicens aconseguir­à vendes rècord de 65 milions el 2022 gràcies a la desestacio­nalització, el turisme i l’empenta de les 44 botigues pròpies

- Lalo Agustina

El 22 de novembre, les vendes de Torrons Vicens a l’any van assolir els 52 milions d’euros, la xifra rècord fins ara de l’empresa correspone­nt a tot un any, el del 2019. Després de la forta caiguda del 2020 i la recuperaci­ó de l’any passat, el fabricant de torrons controlat pels germans Ángel i Eva Velasco Herrero –propietari­s únics després de la mort del seu pare, fa dos mesos– ha posat la directa. Si res no es torça durant les pròximes setmanes, la firma tancarà el 2022 amb ingressos de 65 milions, un 25% més que abans de la pandèmia, i un benefici brut d’explotació (ebitda) d’uns 12 milions.

Una part d’aquest avanç és per l’increment dels preus d’un 7% des de l’octubre per protegir una mica els marges per l’alça brutal de les matèries primeres i altres entrades. Però la resta és per l’avanç del consum, la diversific­ació i l’expansió comercial. “Fa deu anys vam apostar per la verticalit­at i ara som fabricants i comerciant­s alhora –explica Ángel Velasco, president de l’empresa– sense que això suposi cap problema amb els nostres clients”.

Els ingressos de Torrons Vicens procedeixe­n a parts iguals de les 44 botigues pròpies i la distribuci­ó, incloses les vendes procedents de l’exterior. L’exportació, amb quatre establimen­ts propis a Mèxic i tres a França, a més de vendes amb distribuïd­ors a gairebé tot el món, aporta prop d’un 12% de la facturació.

Velasco afirma que el consum continua amb força i que no s’ha ressentit, almenys ara per ara, a causa de la renda més petita disponible de les famílies per la inflació. “Nosaltres no ho hem notat i, en canvi, estem preocupats perquè ens costa trobar gent per treballar a la fàbrica i a les botigues els caps de setmana”, afegeix.

Malgrat la seva història centenària, amb orígens al segle XVIII, els propietari­s de Torrons Vicens regeixen la destinació de l’empresa des de l’any 2000, quan el llavors petit fabricant d’Agramunt (Urgell) comptava amb tot just 8 treballado­rs i facturava mig milió d’euros. Sense socis externs, reinvertin­t els beneficis i pas a pas, la companyia ha impulsat el lideratge del sector a Espanya.

“Hem aconseguit des estacion ali t z arles vendes, de manera que la meitat es produeixen entre el setembre i el desembre i l’altra meitat durant els sis mesos restants, quan un 75% de les vendes són de compradors que provenen de l’estranger”, conclou Velasco. El directiu creu que tant a Espanya, on planeja quatre obertures per a l’any 2023, com a l’exterior, té marge de creixement.c

La companyia assegura que el consum és fort, malgrat l’alça dels preus, i prosseguei­x el seu pla d’expansió

 ?? Ana Jiménez ?? Ángel Velasco, copropieta­ri de Torrons Vicens
Ana Jiménez Ángel Velasco, copropieta­ri de Torrons Vicens

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain