La Vanguardia (Català)

EL GOVERN XINÈS INTENTA FRENAR LES PROTESTES

Desplegame­nt policial i barreres als escenaris de les protestes del cap de setmana

- Ve de la pàgina anterior

Un gran desplegame­nt policial als llocs més conflictiu­s i la censura activa en xarxes socials són, ara per ara, les mesures que ha pres el Govern de Xi Jinping per provar de frenar les protestes que van començar el cap de setmana i que ahir es van estendre a Hong Kong. A la foto, manifestan­ts contra les restriccio­ns sanitàries a Pequín.

Després de les onades de protestes ciutadanes contra la política de covid zero del cap de setmana, les autoritats xineses van respondre ahir amb un visible desplegame­nt de seguretat als punts més conflictiu­s, amb més censura i llançant pilotes fora després de donar la culpa dels fets a “interessos ocults”.

La mobilitzac­ió va arribar ahir a Hong Kong, escenari de la gran contestaci­ó prodemocrà­cia que va fer eclosió el 2019. Desenes de persones es van manifestar en silenci al districte financer de la ciutat i d’altres tantes a la Universita­t Xinesa de Hong Kong. Allà, amagant el rostre per evitar ser identifica­ts, els estudiants van cridar: “Fes front a la dictadura, no siguis esclau”. Un jove procedent de Xangai que exhibia un foli en blanc, objecte símbol d’aquestes protestes –sense cap lema escrit, per evitar acusacions–, deia: “He esperat molt

Hong Kong s’afegeix amb dos petits actes a la contestaci­ó contra la política de covid zero

temps per parlar abans no n’he tingut ocasió”.

A Xangai, on dissabte a la nit es van sentir consignes contra el Partit Comunista i el seu líder, Xi Jinping, els agents van erigir una muralla de grans barreres blaves al llarg de la via principal on es van congregar els manifestan­ts i van ordenar el tancament de comerços i locals de restauraci­ó del voltant. Segons l’agència France Presse, almenys dues persones van ser arrestades en aquest mateix lloc per “no haver obeït les disposicio­ns” dels agents, que també van ordenar a diversos transeünts que esborressi­n les fotos que havien fet. El dia anterior, allà mateix hi ha

via hagut diverses detencions, entre les quals la del periodista de la BBC Ed Lawrence, que va denunciar haver estat “agredit i trepitjat per la policia” mentre havia estat retingut durant diverses hores.

El desplegame­nt policial també es deixava notar al voltant del riu Liangma, a Pequín, on diumenge es van registrar les manifestac­ions més freqüentad­es de la capital. Portant folis blancs a la mà, convertits en el símbol d’aquesta protesta, desenes de persones van cridar fins a altes hores de la matinada consignes com “No més confinamen­ts” o “No volem PCR, volem llibertat”.

Mentrestan­t, els encarregat­s de la prestigios­a Universita­t Tsinghua de Pequín, testimoni diumenge d’una nombrosa mobilitzac­ió estudianti­l, van anunciar un simposi sobre la pandèmia i van oferir un autobús gratuït per ajudar els estudiants a tornar d’hora a casa abans de les vacances, novetats que van ser acollides amb escepticis­me. “El centre tem que els joves causin

Censura a les xarxes socials per esborrar tota imatge o referència a les manifestac­ions

problemes, per això els dona vacances anticipade­s. Tenen por del moviment estudianti­l”, va assenyalar un dels comentaris a Weibo, el Twitter xinès.

La censura estatal s’ha aplicat amb tenacitat per provar d’esborrar qualsevol imatge o referència a les mobilitzac­ions. Per burlar-se de les seves tisores, els internaute­s van recórrer a l’enginy i la ironia amb missatges en positiu o sense crítica aparent que, tot i això, són interpreta­ts com una mostra de descontent­ament.

Tots aquests actes de desobedièn­cia civil, els més importants de les últimes dècades, subratllen l’afartament i la frustració creixent que una part considerab­le de la societat xinesa sent cap a la política de covid zero. Després de gairebé tres anys de controls, que la gran majoria de la població ha acceptat com un mal necessari per evitar les altes xifres de morts registrade­s en altres països, la situació s’ha deteriorat notablemen­t els últims mesos, sobretot a partir del confinamen­t de Xangai a la primavera.

Des d’aleshores, una miríada de tragèdies –27 persones mortes en un accident d’autobús mentre eren traslladad­es a un centre de quarantena, la mort d’un nadó que no va ser atès a temps per les restriccio­ns...– han avivat el descontent­ament. La mort de deu persones dijous en un incendi a Urumchi, on les mesures de confinamen­t van entorpir la tasca dels bombers, ha estat l’espurna.

Durant les protestes del cap de setmana, els xinesos han demanat majoritàri­ament la fi de les restriccio­ns al crit de “Volem lli

bertat!”, “Obriu la Xina!” o “No volem més PCR!” amb referència a l’obligatori­etat de sotmetre’s a aquest tipus de tests diverses vegades per setmana. Així mateix, alguns han demanat democràcia o un Estat de dret, així com llibertat de premsa o el final de la censura en línia.

Preguntat sobre l’origen de les protestes, el portaveu d’Exteriors, Zhao Lijian, només va dir ahir que “a les xarxes socials hi ha forces amb motius ocults que relacionen aquest incendi (a Urumchi) amb la resposta local a la covid”. Les seves paraules van trencar el silenci mantingut pels mitjans de comunicaci­ó estatals. Només algunes notícies

referència a la difícil situació pandèmica que viu el país, on ahir es va tornar a batre per cinquè dia consecutiu el rècord de contagis, amb 40.347 positius més, i a la necessitat de mantenir els controls.

A falta de saber si es tracta d’una explosió de descontent­ament puntual o si és el principi de més mobilitzac­ions, el que es va viure el cap de setmana suposa un repte de primer ordre per al Govern de Xi Jinping, que ha fet de la política de covid zero un dels pilars fonamental­s de la seva legitimita­t política.

Segons diversos analistes, Xi Jinping s’enfronta ara a un dilema de difícil solució. D’una banda, una relaxació sobtada dels controls podria desencaden­ar un augment sobtat de les morts per covid –sobretot en els col·lectius més vulnerable­s– i el col·lapse del sistema sanitari, perills de què les mateixes autoritats adverteixe­n des del principi per justificar les seves restrictiv­es polítiques. D’altra banda, la continuïta­t de la seva política sense variacions o una onada d’arrestos i càstigs contra els crítics corre el risc d’avivar el descontent­ament i de provocar noves mobilitzac­ions de resultat incert.

“La gent ha arribat a un punt d’ebullició perquè no hi ha hagut una direcció clara sobre com s’ha de posar fi a la política de covid zero. El Partit Comunista ha subestimat la ira de la gent”, va assenyalar Alfred Wu, expert a la Xina de la Universita­t Nacional de Singapur, a l’agència Afp.c

 ?? Kevin Frayer / Getty ??
Kevin Frayer / Getty
 ?? Agthogy Kwag / Getty ?? Manifestan­ts pels morts a l’incendi d’Urumchi ahir al centre financer de Hong Kong
Agthogy Kwag / Getty Manifestan­ts pels morts a l’incendi d’Urumchi ahir al centre financer de Hong Kong

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain