La Vanguardia (Català)

Cop a l’autoritat de Xi

La gestió de la covid va catapultar la percepció de la Xina com a potència el 2020 i ara en revela les debilitats

- Ramon Aymerich

La covid ha estat molt important en la història xinesa recent. En la primera fase de la pandèmia, i després d’uns dies de desconcert, Pequín va ser ràpida a contenir l’extensió del virus. Això va ser el 2020. El contrast de l’ordenada política xinesa amb el caos que es va viure als Estats Units, amb un president negacionis­ta, va ser determinan­t per consolidar la imatge de la Xina com una potència responsabl­e que aspirava a l’excel·lència. Per Xi Jinping era la prova que la Xina feia les coses millor que Occident i reafirmava la seva voluntat d’allunyar-se de la influència exterior i de posar fi a la política de lenta obertura dels seus antecessor­s.

Gairebé tres anys després, els països occidental­s viuen amb la covid amb una relativa normalitat, mentre que la Xina encadena rècords de contagis i es veu incapaç de detenir el virus amb la política de contenció zero, que combina un aïllament rigorós amb la paralitzac­ió de la vida social i econòmica.

Aquesta paradoxa l’expliquen les vacunes. Els laboratori­s farmacèuti­cs occidental­s van ser ràpids a l’hora de dissenyar vacunes molt efectives i van desenvolup­ar una tecnologia que la Xina no té, basada en l’ARN missatger. En contrast, l’efectivita­t de les vacunes xineses se situa per sota del 50%, i s’han mostrat poc efectives davant una variant tan contagiosa com l’òmicron.

El XX congrés del Partit Comunista Xinès, fa unes quantes setmanes, va despertar expectativ­es entre la població que el Gofeien relaxaria els confinamen­ts i l’excés de controls. El viatge de Xi Jinping a la cimera del G-20 a Bali sense mascareta va corroborar aquella esperança: els mals temps quedaven enrere. Però a l’hora de la veritat, les autoritats sanitàries van desaconsel­lar aquella suavitzaci­ó. Van advertir que, si es materialit­zava, podia provocar milers de morts i col·lapsar el sistema sanitari. La Xina era una gran potència, però amb un sistema de salut fràgil.

D’aquest miratge neix el cansament actual. El detonant ha estat la mort dijous de deu persones en un incendi a Urumchi, capital de Xinjiang, on les estrictes mesures de confinamen­t van impedir als bombers d’arribar a temps. El malestar es va propagar a través de les xarxes socials, i aquest cap de setmana ha portat milers de persones a manifestar­se a les grans ciutats del país i que s’hagin sentit els primers crits de “Xi, dimissió”.

Com altres governs autocràtic­s, sigui a Teheran o a Moscou, Pequín prova d’atribuir a “interessos ocults” les protestes. Intenta esborrar el que ha passat amb detencions i censura a les xarxes socials. Però el marge de maniobra és mínim. La covid encadena rècords de contagis diàriament, i els confinamen­ts continuara­n. Els que han sortit al carrer són una minoria (uns quants centenars a les grans ciuvern tats, els més actius), però també són una força transversa­l. Hi ha treballado­rs de Foxconn, l’empresa fabricant de l’iPhone. Hi ha estudiants, com els de la Universita­t Tsinghua. I hi ha classes mitjanes, com les de Xangai, fartes de no poder viatjar.

La covid s’ha convertit en el primer problema econòmic de la Xina, davant de l’estancamen­t al sector immobiliar­i. Els enfrontame­nts a la factoria de Zhangzhou aquesta passada setmana, amb 200.000 treballado­rs, són l’exemple de la rapidesa amb què la política de contenció col·lapsa les cadenes de subministr­aments. En aquest cas, d’un producte tan demanat com l’iPhone. Els confinamen­ts a les grans zones manufactur­eres del país poden costar algun punt de PIB aquest 2022 al Govern.

Les conseqüènc­ies polítiques de les protestes són més difícils de determinar. Els últims deu anys Xi Jinping ha esborrat qualsevol rastre d’oposició. Ha prohibit oenagés, ha empresonat dissidents i ha sancionat els advocats defensors dels drets humans. Les protestes d’aquests dies són espontànie­s. I, com a les primaveres àrabs, les xarxes socials han estat el vector de la seva extensió. No hi ha cap mena de sospita que un sector del règim estigui disconform­e amb la política de Xi, i això impedeix que es mogui alguna cosa als corredors del poder. Però el partit està obligat a respondre. L’espurna que va saltar a Urumchi pot prendre amb més facilitat les pròximes setmanes. La covid continuarà encadenant rècords.

En qualsevol cas, les protestes suposen un cop a l’autoritat de Xi. Una advertènci­a contra l’arrogància que ha guiat els seus últims passos. Per al conjunt del planeta el que passa a la Xina no és una bona notícia. En la crisi financera del 2008, la demanda xinesa va ser crucial perquè la gran recessió fos menys greu. Aquests dies, en què el món sembla que s’encamina cap a una recessió sincronitz­ada per les altes pujades dels tipus d’interès, la Xina no podrà actuar com a contrapès. I això no és bo.c

Les protestes són una advertènci­a contra l’arrogància que ha guiat els últims passos del dirigent

 ?? Lam Yik / Bloomberg ?? Un manifestan­t que ja va participar en les protestes del 2019 ahir a Hong Kong
Lam Yik / Bloomberg Un manifestan­t que ja va participar en les protestes del 2019 ahir a Hong Kong

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain