La Vanguardia (Català)

Tempesta sobre Trump per convidar a sopar un líder supremacis­ta i neonazi

L’expresiden­t va rebre a casa el negacionis­ta de l’Holocaust Nick Fuentes

- F rnando García Washington. Correspons­al

Va aplicar polítiques racistes, defensa postulats feixistes i ara convida a sopar a casa supremacis­tes. L’expresiden­t Donald Trump és el que és, un líder mundial de la ultradreta, i el rastre de les seves afirmacion­s i decisions a les hemerotequ­es, així com a les xarxes socials i els registres de la Casa Blanca, no deixen cap mena de dubte. Però fins fa uns dies el líder republicà solia ser més curós amb les companyies. I la decisió d’acollir a la seva casa de Mar-a-Lago l’antisemita i nativista Nick Fuentes, descarat negacionis­ta de l’Holocaust, li ha valgut dures crítiques de totes bandes, incloenthi uns quants durs del Partit Republicà.

Fuentes va anar a Mar-a-Lago juntament amb el raper i dissenyado­r Ye, abans conegut com a Kayne West: un artista tan famós per les seves creacions com per les seves afirmacion­s racistes i antijueves, les quals li han costat l’exclusió d’empreses i fòrums diversos, incloent-hi la rescissió d’un contracte de representa­ció de la imatge de Adidas.

Davant l’allau de crítiques que va rebre per acollir a casa seva i convidar aquests dos ultres, Trump es va preguntar “què tenia de dolent” reunir-se amb Ye, amb qui a més a més es porta “molt bé”, i va assegurar que fins al dia de la trobada, dimarts, no coneixia Fuentes.

Però als Estats Units el feixista Nick Fuentes és un conegudíss­im líder del supremacis­me que prova de catalitzar els diferents moviments de l’extrema dreta nacional, cosa que intenta fer bàsicament amb mitjans propis com el seu podcast America first, ja que ja gairebé no queda cap xarxa social que no ho hagi vetat.

Sota l’eufemístic­a denominaci­ó de “conservado­rs cristians”, Fuentes i els seus seguidors defensen el tancament de fronteres per impedir l’entrada d’immigrants i així evitar “la destrucció imminent per genocidi de la raça blanca”. També combaten el feminisme i els drets LGTBQ; menyspreen els republican­s i els consideren “traïdors” per no fer prou per aturar les conseqüènc­ies dels canvis demogràfic­s. I tot i que sobre el paper neguen ser antisemite­s, de fet no deixen d’atacar els jueus i Israel. Fuentes, per exemple, ha arribat a negar l’Holocaust en to jocós i a comparar als jueus cremat en els camps de concentrac­ió amb “galetes en un forn”.

Trump va rebre a la seva casa de Florida aquests dos tipus just una setmana després d’haver anunciat allà mateix la candidatur­a a les presidenci­als del 2024: una decisió que no pocs republican­s i mitjans conservado­rs van criticar. El sopar amb Fuentes i Ye va servir a aquests crítics, amb d’altres que s’hi van afegir, per reprendre l’ofensiva anti Trump durant el llarg pont del dia d’Acció de Gràcies (el dijous 24), i fins i tot allargar-la fins ahir.

El governador republicà d’Arkansas, Asa Hutchinson, va acusar l’expresiden­t de potenciar l’extremisme i va dir: “No crec que sigui una bona idea que un líder que està donant exemple per al país o el partit es reuneixi amb un racista o antisemita declarat”.

Mike Pompeo, excap de la CIA i secretari d’Estat amb Trump, va qualificar l’antisemiti­sme com un “càncer” en un tuit dissabte, però sense al·ludir directamen­t al sopar. Sí que s’hi va referir el parlamenta­ri republicà de la línia dura James Comer, probable futur president del Comitè de Supervisió de la Cambra Baixa, afirmant que l’exmandatar­i “necessita un criteri millor sobre amb qui sopa”. I l’exgovernad­or de Nova Jersey i possible competidor de Trump en les pròximes primàries presidenci­als, Chris Christie, va dir que la trobada és “un altre exemple d’una terrible falta de seny” i converteix l’amfitrió en un candidat “insostenib­le” el 2024.

El consell editorial del Wall Street Journal, diari del grup Murdoch que dies enrere es va girar contra l’expresiden­t, va publicar ahir una declaració en la qual, a més de rebutjar la reunió a Mara-Lago, subratllav­a el fet que Trump “no admetés l’error de rebre aquestes dues persones ni es distanciés de les opinions odioses

Davant les crítiques de diversos republican­s, Trump diu que no coneixia Fuentes, que anava amb el raper Ye

de Fuentes”. I afegia que “els republican­s que continuen acompanyan­t Trump es dirigeixen al desastre el 2024”.

L’expresiden­t va rebre un altre cop considerab­le de l’Organitzac­ió Sionista d’Amèrica. Tot just dues setmanes després d’haverlo condecorat per la defensa d’Israel i els jueus, els responsabl­es d’aquesta entitat “van deplorar” el sopar del líder republicà amb aquells dos “antisemite­s tan vils” i li van demanar que se situï “a l’altura” de la seva actitud projueva de sempre, i condemni les actituds de tots dos “de la manera més enèrgica”.

No hi va haver cas. Trump va evitar criticar Fuentes com altres republican­s eviten criticar-lo a ell. A la ultradreta dels Estats Units, els atacs interns es mesuren amb compte. No tots en aquest món estan disposats a perdre una part de l’àmplia base electoral que el neofeixism­e té avui a la primera potència del món.

 ?? WILLIAM EDWARDS / AFP ?? Foto d’arxiu del líder supremacis­ta i negacionis­ta de l’Holocaust Nick Fuentes
WILLIAM EDWARDS / AFP Foto d’arxiu del líder supremacis­ta i negacionis­ta de l’Holocaust Nick Fuentes

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain