La Vanguardia (Català)

“És un error no parlar amb Rússia”

Péter Szijjártó Ministre d’Exteriors d’Hongria

-

Ningú no podrà acusar el ministre d’Exteriors hongarès, Péter Szijjártó, de no parlar clar. Ni el seu país dona suport a les sancions contra Rússia per la guerra a Ucraïna, ni creu que sigui profitós que els polítics europeus ignorin els russos, ni considera que el seu Govern hagi de retre comptes a Brussel·les. Hongria ha optat per no tallar llaços amb Moscou mentre s’allunya de les posicions dels socis europeus. De visita a Barcelona amb motiu del VII fòrum de la Unió per la Mediterràn­ia, Szijjártó va acusar l’establishm­ent europeu de no apostar per la pau.

Aquest any han assistit a la cimera de la Mediterràn­ia més delegacion­s que mai.

És per la guerra a Ucraïna. És una guerra regional, però té un impacte global. Tots entenem la importànci­a de la cooperació per provar de reduir-ne l’impacte.

La decisió d’Orbán de portar una bufanda amb un mapa de la Gran Hongria durant un partit de la selecció va ser adequada?

Que ningú no es preocupi, Hongria no té la intenció d’ocupar ningú. L’Hongria històrica va existir i ara no. No som revisionis­tes. Els hongaresos, visquin on visquin, consideren l’equip nacional com a seu. Ja hi ha prou problemes per crear-ne amb coses que són innocents.

Els acusen de tenir una relació ambigua amb Rússia. Vostè mateix es va reunir amb Serguei Lavrov hores després que els socis europeus acordessin no reunir-se amb oficials russos.

Som un país veí d’Ucraïna; l’impacte de la guerra sobre nosaltres és immediat i seriós. Entenc que països a centenars de quilòmetre­s –o fins i tot a un oceà de distància– vegin aquesta qüestió d’una manera diferent. El nostre objectiu principal és la pau. Per això, no com d’altres, parlem la retòrica de la pau i no la de l’escalada. Instem a un alto el foc i a negociacio­ns

posteriors. Si abandonem els canals de comunicaci­ó, també abandonem les esperances de pau. Lamento que molts europeus no estiguin preparats per parlar amb els russos. Parlar no significa que acceptem el que estan fent. I ningú no pot decidir si el ministre d’Exteriors d’un país sobirà es reuneix amb algú. Em reuneixo amb qui vull, i a la UE ningú no em pot dir què he de fer o no he de fer. Lamento molt haver estat l’únic líder europeu que es reunís amb Serguei Lavrov a l’Assemblea General de l’ONU. No parlar amb Rússia és un error.

Què és la retòrica d’escalada? Posar tots els nostres ous en una cistella anomenada sancions és un error. Les expectativ­es de Brussel·les eren que les sancions

ajudarien a aturar la guerra. Després de nou mesos i vuit paquets de sancions, la guerra no s’ha acabat, l’economia russa no està de genolls i l’europea va cap a la recessió. La resposta que hem donat

Veto europeu “Lamento molt haver estat l’únic líder europeu que es reunís amb Lavrov”

a la guerra, que condemnem i és inacceptab­le, ha estat menys dolorosa per a ells que per a nosaltres.

Se suposa que la UE comparteix valors i objectius.

Els valors de la UE són respectats per tots. Però hi ha un gran debat sobre com hauria de ser la UE. Molts països i l’establishm­ent a Brussel·les volen veure aquesta integració com uns Estats Units d’Europa; nosaltres hi estem en contra. Pensem que la UE ha de ser una aliança forta d’estats forts que respecti la diversitat d’Europa. Hi ha alguns aspectes que culturalme­nt pertanyen a algunes nacions, com el sistema electoral o el concepte de família. A Hongria encara creiem que la família consisteix en una mare, un pare i els fills. Aquesta és la nostra manera de pensar.

No tots els hongaresos pensen el mateix.

La majoria, cregui’m.

Europa vol diversific­ar els seus proveïdors per evitar la dependènci­a del gas rus.

L’energia no és una qüestió d’ideologia. És una qüestió física. Si utilitzes gas, i nosaltres n’utilitzem molt, necessites tenir algú a qui en puguis comprar i una ruta perquè arribi. Hem fet molt per provar de diversific­ar. Però amb la infraestru­ctura que tenim avui és impossible que el nostre país funcioni sense el gas rus. Seria possible d’aquí cinc o deu anys, però hem de menjar avui. Físicament, no políticame­nt, depenem dels russos. Aquesta és la realitat.

La Comissió Europea recomanarà congelar fons per a Hongria per la corrupció.

La Comissió ens va demanar d’adoptar una sèrie de regulacion­s i el Parlament les va aprovar. Ara resulta que no és un problema legal. No els agradem. Som un govern clarament de dretes, patriòtic, conservado­r... No som liberals mainstream. És més, estem en contra seu. Aquesta és la raó dels seus atacs polítics.c

 ?? Joan mateu parra / Shooting ?? El cap de la diplomàcia hongaresa durant la visita a Barcelona
Joan mateu parra / Shooting El cap de la diplomàcia hongaresa durant la visita a Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain