La Vanguardia (Català)

‘Mordassa’ i Habitatge, reunions i pocs avenços

-

Comptant que la tramitació de la llei de Famílies –que avui passa per Consell de Ministres– sigui menys accidentad­a que el que promet la llei Trans, queden dos grans canvis legislatiu­s més que mantenen enfrontats els socis de coalició: la derogació (parcial) de la llei de Seguretat Ciutadana de Jorge Fernández Díaz, coneguda com a llei mordassa, i un acord sobre desnonamen­ts, regulació de lloguers i patrimoni de la Sareb per desbloquej­ar la llei d’Habitatge, en tramitació al Congrés dels Diputats. La derogació de la llei mordassa continua ancorada en els mateixos punts que fa un mes, però podria passar aviat a ponència, bé amb acords de mínims en els temes delicats –referits sobretot a l’autoritat dels agents i a les armes antiavalot­s– o bé si s’entén que no és possible progressar i s’eleva a ponència el que ja s’ha acordat. Pel que fa a la llei d’Habitatge, l’escenari és més fúnebre. Les reunions han continuat aquests dies, però de moment ni hi ha avenços substantiu­s en les qüestions principals ni hi ha un calendari estimatiu perquè es redacti la ponència. del només sí és sí ha donat força al PSOE a l’hora de demanar “seguretat jurídica”. I li ha brindat la pista per fer aflorar el seu punt de vista més enllà del projecte aprovat al Consell de Ministres.

Després del debat aixecat per sectors referencia­ls del feminisme socialista, alertant que la lliure determinac­ió del sexe als registres debilita la lluita per la igualtat perquè converteix la definició de dona en una cosa subjectiva, així com de l’impacte de la llei en els menors, el PSOE ha buscat un delicat punt d’equilibri que té difícil marxa enrere.

La llei trans és un dels pilars de la gestió d’Irene Montero, que no està disposada a negociar aspectes bàsics. Però en el llarg enfrontame­nt en el feminisme, el PSOE també sap que no pot donar l’esquena a les tesis que defensa el feminisme de la igualtat, clau a l’ADN del partit.

En el marc d´aquest debat, els socialiste­s van convocar ahir la ponència de la llei, en la comissió que presideix Carmen Calvo. D’aquesta manera pressionen Podem per negociar amb la ponència ja constituïd­a.

Irene Montero va alertar que el PSOE pot voler pactar amb el PP per rebaixar alguns articles. Des de les files populars, Elías Bendodo va assenyalar que els socialiste­s no han donat cap mostra de voler dialogar. El PP està en contra del dret a la lliure determinac­ió del sexe registral.c

Carme Calvo convoca la ponència de la llei i els socialiste­s pressionen així Podem per negociar

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain