La Vanguardia (Català)

Aranyes inútils i útils

- Sergi Pàmies

En una entrevista a El País, Pablo Tallón, que dirigeix i presenta el programa de ràdio Aquí Catalunya (Ser), diu: “Potser ens hem passat informant de les minúcies dels partits”. No és una reflexió nova. De manera pendular, els polítics acaparen els continguts mediàtics en part perquè s’ho proposen i en part perquè els mitjans saben que és més barat i còmode alimentar l’espectacle de la política declarativ­a. Després, a la pràctica, cada vegada que l’actualitat s’inflama (cas de la llei del només sí és sí, per exemple), aleshores se’ls busca amb el mateix furor competitiu de sempre. Ahir Tallón va reflexiona­r sobre el masclisme a l’esport amb diverses aportacion­s d’experts i entreviste­s amb persones afectades. Però hi va afegir una cantarella reivindica­tiva que, en comptes d’ajudar l’oient a construir un criteri propi, abusa de l’arenga i convida a l’adhesió de pancarta i a unes bones intencions que, si no s’argumenten, són pura doctrina.

En una direcció contrària a la reflexió de Tallón sobre l’abús d’entrevista­r polítics, a Cafè d’idees (La 2 i Ràdio 4) n’entreviste­n un cada dia. Ahir li va tocar a Ferran Bel, portaveu del PDECat a Madrid i tortosí capaç d’alimentar polaritzac­ions prèvies als odis de xarxa social. Quan li van preguntar per què, sense ser d’esquerres, el seu partit dona suport als pressupost­os del Govern de Pedro Sánchez, Bel va dir que la missió dels polítics és ser útils. Per reblar el clau, va recordar una frase que li deia la seva àvia: “Més val ser un tonto útil que un llest inútil”. Va ser una pirueta interessan­t, sobretot tenint en compte que, en l’àmbit mediàtic i també en el parlamenta­ri, sovint fa l’efecte que molts polítics s’entesten a voler semblar, fins i tot quan no ho són, tontos inútils.

Diumenge José Luis Rodríguez Zapatero va tornar a practicar el seu particular estil retòric i va proposar respondre cada insult de la dreta amb un poema. Segons la comptabili­tat de Zapatero, com que molts polítics de dreta només insulten, s’acumularie­n tants poemes que això milloraria el nivell cultural. No va dir res, en canvi, sobre una mesura estrictame­nt cultural com el bo cultural, un invent d’aplicació kafkiana que convida a a) constatar que l’administra­ció és un desastre a l’hora d’aplicar les seves pròpies decisions, b)

Rodríguez Zapatero va proposar respondre a cada insult de la dreta amb un poema

fomentar una picaresca de revenda més massiva del que s’està explicant i c) fomentar una idea de gratuïtat que consolida Espanya com a primera potència en els rànquings de pirateria cultural.

En el mateix acte, Zapatero va citar un poema de Gloria Fuertes, que va ser un mite extravagan­t de la televisió per a infants dels últims anys del franquisme. Fuertes és l’autora d’aquell poema titulat La araña de España, que deia: “Soy la araña de España / que ni pica ni araña”. Avui sospito que l’aranya ha crescut, ha mutat, mossega i esgarrapa i té prestacion­s molt més depredador­es, caníbals i salvatges que quan només ballava flamenc.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain