La Vanguardia (Català)

Sánchez diu que passarà a la història per haver exhumat Franco

- Redaccaó

Pedro Sánchez no vol esperar a abandonar la Moncloa per destacar els seus èxits en un llibre de memòries, i ahir es va començar a reivindica­r. El president del Govern central va dir que “una de les coses” per les quals passarà “a la història” és per haver exhumat les restes del dictador Francisco Franco del Valle de los Caídos, una decisió que assegura que va prendre en bona part per “reivindica­r el passat lluminós” del republican­isme.

El president va fer aquesta afirmació a l’homenatge que el PSOE va celebrar amb l’Ateneo de Madrid per recordar l’escriptora madrilenya Almudena Grandes, que va morir fa un any. Sánchez va dir que el retrat de l’escriptora,ques’haincorpor­at a la galeria dels il·lustres de l’Ateneo, és “símbol de les moltes resistènci­es amb què va conviure: resistènci­a des de la història; ella amb els seus llibres va encendre un llum”.

En aquest context, va posar com a exemple de resistènci­a el trasllat de les restes de Franco. “Una de les coses per les quals passaré a la història és per haver exhumat el dictador d’un gran monument com el que va construir al Valle de los Caídos”, va assegurar. Les seves paraules van suscitar l’aplaudimen­t dels assistents, entre els quals hi havia el poeta Luis García Montero, vidu d’Almudena Grandes; el director de cinema Pedro Almodóvar; l’actriu i cantant Ana Belén; la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, i diversos ministres socialiste­s i membres de l’executiva federal del PSOE.

Sánchez va explicar que el que el va motivar a prendre aquesta decisió “tan important per a la democràcia”, que es va fer efectiva el 2019, va ser no només el fet en si de retirar les restes de Franco del Valle o saldar “el deute pendent” amb els familiars que “busquen restes dels seus éssers estimats”. També ho va fer per “reivindica­r un passat lluminós que va quedar enfosquit, enfosquit, del republican­isme, que per desgràcia va ser segat llavors pel cop d’Estat i la dictadura franquista”, va afegir.

El Valle de los Caídos va acollir durant quatre dècades les restes del dictador Francisco Franco fins al 24 d’octubre del 2019, quan van ser retirades de la basílica i traslladad­es fins a un

El president es reivindica en un homenatge del PSOE a Almudena Grandes a Madrid

cementiri municipal a El Pardo, un barri dels afores de Madrid.

Sobre l’obra de l’escriptora, el cap de l’Executiu va destacar que dels seus llibres, en què va novel·lar un informe de la història d’Espanya, se’n desprèn que “la reparació de la memòria pública és vital per a la democràcia”.

Prèviament, el director de cinema Pedro Almodóvar va afirmar des del faristol que Almudena Grandes havia fet per la memòria d’Espanya “més que tots els governs des que existeix la democràcia”, i tot seguit va celebrar la llei de Memòria Democràtic­a, aprovada per l’Executiu actual. “Benvinguda sigui la llei de Memòria Democràtic­a de Pedro Sánchez”, va assenyalar.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain