La Vanguardia (Català)

La negociació dels pressupost­os catalans entra en la setmana clau

El Govern es proposa d’accelerar els contactes per tramitar-los abans de Nadal

- Luas B. García Àlex Tort

Una setmana i poc més. Si el Govern vol deixar encarrilad­a abans de Nadal l’aprovació al Parlament de Catalunya dels pròxims pressupost­os de la Generalita­t, haurà d’accelerar i arribar a un acord amb la terna de grups amb què manté contactes (PSC, Junts i En Comú Podem).

Tots tres partits fa setmanes que reclamen a l’Executiu d’ERC que es posi les piles, que s’avingui a negociar concrecion­s i que remeti la informació detallada sobre el seu avantproje­cte de pressupost­os per anar tancant acords, però el

Govern ha anat compassant els terminis amb els posicionam­ents del PSOE i del PSC en els pressupost­os generals de l’Estat i la reforma de la sedició i, per què no, de la malversaci­ó.

L’espera ha fet que el calendari per negociar els comptes catalans s’hagi comprimit i que, si es manté la previsió d’aprovar l’avantproje­cte de llei en Consell Executiu la setmana que ve –en reunió extraordin­ària del Govern–, amb prou feines quedin vuit dies per pactar si no es vol forçar el calendari. Amb aquesta previsió, el Parlament podria trami

tar els comptes abans de Nadal i deixar a punt la seva validació final per a finals de gener si Ciutadans, Vox i PP no demoren els terminis reclamant un dictamen al Consell de Garanties Estatutàri­es. A més a més, la data que estudia el Govern és molt pròxima al 9 de desembre, quan finalitza el termini perquè els grups del Congrés presentin esmenes a la reforma del Codi Penal.

Si el Govern aprovés l’avantproje­cte dels pressuposa­ts una setmana més enllà dels ponts de la Constituci­ó i de la Puríssima, els terminis obligarien

a convocar un ple coincidint amb les dates nadalenque­s –un escenari que no és desitjat per cap dels grups–, ja que des de l’aprovació estan estipulats deu dies naturals per a la presentaci­ó d’esmenes a la totalitat.

Així, el Govern s’ha proposat ara d’accelerar les negociacio­ns. Assegura que tant el PSC com Junts tenen la informació que han sol·licitat. El pacte, tot i això, sembla més pròxim amb els socialiste­s, de qui asseguren des de files republican­es que “escenifiqu­en” en públic una disconform­itat que no es dona a les reunions privades.

Aquí entra en joc la pugna pel relat entre els partits independen­tistes des de la ruptura del Govern i la disputa electoral entre republican­s i socialiste­s. ERC ha designat fins fa poc Junts com a prioritat. No obstant això, ahir Marta Vilalta, portaveu d’ERC, ja va igualar el PSC entre les preferènci­es i ja no va fer distincion­s.

Però el flirteig a dos bàndols és complicat que prosperi, i ho van advertir ahir socialiste­s i postconver­gents. Salvador Illa va exigir ahir a Pere Aragonès que aclareixi si “vol pressupost­os amb PSC o no”, i Junts també: “Si el Govern ha volgut aprovar els pressupost­os de l’Estat per aconseguir després el suport del PSC als catalans que ens ho expliqui i pararem màquines”, va remarcar el portaveu Josep Rius.

Fins i tot als comuns, amb qui l’Executiu català assegura que l’acord està “molt avançat” després de la cinquena reunió d’ahir, impera la queixa que les converses “avancen molt lentament”, que el Govern hi va “arrossegan­t els peus”, sense la “voluntat política” que es requeriria i amb “poques propostes”. I com PSC i Junts, esperen d’Aragonès un “canvi d’actitud” perquè hi hagi “avenços i concrecion­s aquesta setmana”.

Junqueras reclama als socialiste­s, els comuns i Junts que es deixin d’“egoismes” i “s’arremangui­n”

Illa exigeix a Aragonès que digui ara clarament si vol negociar els comptes amb el PSC

Més enllà del relat interessat que nodreix cada partit, la queixa del ritme lent que imposa el Govern és coincident entre els potencials socis pressupost­aris. La informació que li reclamen els partits arriba “amb comptagote­s”, però almenys dona peu a pensar que es mou alguna cosa, que hi ha marge i temps per a l’acord.

Davant això, Oriol Junqueras va reclamar al PSC, a Junts i als comuns que “s’arremangui­n” i deixin de banda “partidisme­s, tacticisme­s, curttermin­ismes i egoismes” i que facilitin l’aprovació dels comptes catalans. Durant un consell nacional extraordin­ari del seu partit, el líder d’ERC va exigir la mateixa “generosita­t” i “responsabi­litat” davant la crisi energètica i la inflació desbocada. Dues virtuts que, segons ell, ha demostrat Esquerra en altres ocasions, com amb els pressupost­os generals de l’Estat.c

 ?? Barcela nuig / ACN ?? Oriol Junqueras i Pere Aragonès al consell nacional d’ERC
Barcela nuig / ACN Oriol Junqueras i Pere Aragonès al consell nacional d’ERC

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain