La Vanguardia (Català)

Els metges catalans esclaten i convoquen una vaga per als dies 25 i 26 de gener

El principal sindicat de la professió alerta del deterioram­ent del sistema públic

- Antoni López Tovar

Fa temps, molt de temps, que Metges de Catalunya (MC), la principal organitzac­ió sindical dels facultatiu­s, avisa del deterioram­ent de les condicions de treball dels profession­als i de la qualitat del sistema de salut públic. Fa dues setmanes van lliurar més de 54.000 firmes al Parlament en reivindica­ció de mesures urgents per redreçar el rumb de la sanitat. Va ser un “últim crit d’alerta”, en paraules del secretari general, Xavier Lleonart, que ahir va anunciar un cicle ininterrom­put de mobilitzac­ions del personal facultatiu, que començarà amb una vaga de bates blanques els dies 25 i 26 de gener. Estan convocats els 25.000 metges que treballen al sistema sanitari integral d’utilitzaci­ó pública (Siscat).

Millores retributiv­es, de les condicions laborals i de la qualitat assistenci­al, són al centre de les reivindica­cions d’un col·lectiu que fa tres anys que està castigat per una situació sanitària anòmala. Unes propostes i unes veus d’alerta que “no han tingut una resposta decidida i concreta de la Generalita­t”, segons els dirigents de MC, una organitzac­ió amb 11.500 afiliats.

Ara, autoprocla­mat com un “helicòpter de rescat” del sistema, el sindicat exigeix mesures contundent­s, millores substancia­ls i un calendari d’aplicació ben definit. Però, malgrat la crispació que trasllueix, els dos mesos de treva fins a la vaga semblen un marge suficient per tancar acords que puguin evitar el cicle de mobilitzac­ions, si bé la llista de greuges és extensa i tendeix a agreujar-se.

La falta de profession­als, un dels problemes més greus que té el sistema, no millorarà precisamen­t amb la prevista jubilació de 9.000 facultatiu­s la pròxima dècada. El relleu no serà possible sense una millora de les condicions, segons MC. “No és cert que no hi hagi profession­als, sinó que no n’hi ha que vulguin treballar amb les condicions de sobrecàrre­ga, menyspreu i precarieta­t que s’ofereixen al sistema sanitari públic”, va proclamar Lleonart.

El desgast i el dèficit de profession­als influeix en la qualitat de l’assistènci­a, emfatitza l’organitzac­ió.

Els convocants exigeixen millores salarials i laborals i un bon impuls a la qualitat assistenci­al

Això impacta en unes llistes d’espera quirúrgiqu­es situades en nivells històrics i en problemes d’accessibil­itat al sistema, tant a atenció primària com a les especialit­ats. Aquesta situació ha causat un increment de les asseguranc­es privades, que, segons MC, han passat de cobrir un 25% de la població catalana a cobrir-ne un 40%. “Si no s’actua, si no hi ha més inversió, si no es tracta més bé els profession­als, serà la mort de la sanitat pública”, proclama el sindicat.

Els convocants parlen d’una mobilitzac­ió històrica que es converteix­i en un “motor de la reconstruc­ció del sistema sanitari públic, davant una Administra­ció que destaca pel “desconeixe­ment i la falta de control” sobre el personal mèdic i per la “capacitat nul·la de captar i retenir noves generacion­s de facultatiu­s”.

Metges de Catalunya està promovent la celebració d’assemblees als centres de treball des de mitjan octubre per exposar “la situació crítica de la sanitat catalana” i sensibilit­zar les plantilles sobre la necessitat de mobilitzar-se amb l’objectiu d’“aturar la degradació del sistema de salut”.

 ?? ?? Premiats. El Col·legi de Metges de Barcelona va lliurar ahir els premis a l’Excel·lència Profession­al 2022 a 51 metges i quatre equips assistenci­als, en un acte en què es va commemorar el centenari de l’administra­ció de la primera insulina
Premiats. El Col·legi de Metges de Barcelona va lliurar ahir els premis a l’Excel·lència Profession­al 2022 a 51 metges i quatre equips assistenci­als, en un acte en què es va commemorar el centenari de l’administra­ció de la primera insulina

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain