La Vanguardia (Català)

L’avançament de la pubertat està associat amb l’exposició a pesticides en la infantesa

- Mayte Rius

L’avançament de la pubertat que observen els pediatres està vinculat amb l’exposició infantil a pesticides i fungicides. Es desprèn d’un estudi fet en població infantil espanyola durant una mitjana de 22 anys (des de l’embaràs fins a l’adolescènc­ia) per investigad­ors de la UGR, l’Institut d’Investigac­ió Biosanitàr­ia i el Ciberesp (ISCIII) que ahir van presentar dos dels seus autors, Nicolás Olea i Carmen Freire.

Olea, expert en disruptors endocrins, va explicar que un 60% dels infants estudiats presenten pesticides organofost­orats a l’orina, més de la meitat tenen restes de fungicides i un 40% tenen clorpirifò­s (prohibit a Europa des del 2020) i piretroide­s. “És una cosa que no hauria d’haver passat mai; ja fa temps que hi ha estudis que suggereixe­n que alguns pesticides no persistent­s alteren el sistema endocrí, i alguns productes que hem trobat s’han prohibit fa poc per la toxicitat que tenen, però ningú no es responsabi­litza d’haver-los posat al mercat ni del dany que han causat”, diu Olea.

Els investigad­ors van analitzar mostres d’orina de 606 nenes i de 933 nens d’entre set i onze anys, i van detectar que, en les nenes, més concentrac­ions de fungicides i insecticid­es estaven vinculades amb una probabilit­at més gran de desenvolup­ament mamari i altres senyals de pubertat. I l’associació és més evident en nenes amb pes normal, cosa que crida l’atenció perquè, fins ara, l’obesitat era considerad­a el principal factor de risc d’avançament de la pubertat. En els nens, l’exposició a l’insecticid­a clorpi

Un 60% dels infants estudiats presenten pesticides organofosf­orats a l’orina

rifòs i a piretroide­s es va vincular amb més probabilit­at de desenvolup­ament genital. En el cas dels piretroide­s (que s’apliquen a collites, plantes de jardins, animals domèstics i persones), l’associació només es va observar en nens amb sobrepès o obesitat.

“Aquests resultats són molt preocupant­s, atès que la pubertat precoç s’ha vinculat amb diferents trastorns en la infantesa i adolescènc­ia, amb conseqüènc­ies tardanes en la salut”, va apuntar Freire.

“Les associacio­ns que hem vist són una mostra més que els límits de residus que estableix l’autoritat europea no serveixen, que l’exposició a pesticides repercutei­x en els nivells hormonals i l’obesitat, i que això afecta en termes de més risc de malaltia metabòlica, més malalties cardiovasc­ulars i càncer”, emfatitza Olea.

La principal via d’exposició en la població general i també en els nens és la dieta, especialme­nt el consum de fruites i verdures de producció convencion­al. És per això que l’investigad­or insta la població “a passar-se als productes ecològics i a una alimentaci­ó local, de temporada i no processada”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain