La Vanguardia (Català)

El Govern central prepara una ajuda de 400 euros per a alumnes amb discapacit­at

Justifica la mesura perquè les famílies han d’assumir “costos molt significat­ius”

- Carina Farreras

Els alumnes que necessiten atenció educativa especial per discapacit­at o trastorn d’aprenentat­ge o de conducta rebran 400 euros el curs 2023-2024 si prospera l’actual esborrany del reial decret que regula els llindars de renda i les quanties de les beques i ajuts a l’estudi que està preparant el Govern espanyol i que preveu aprovar al febrer. És una de les mesures estrella que afecten els 241.000 estudiants de segona etapa d’infantil, primària, secundària, batxillera­t i formació profession­al (FP), segons l’esborrany a què ha tingut accés La Vanguardia.

La segona mesura important inclou un augment econòmic de 900 euros als estudiants que han de marxar de casa seva per estudiar batxillera­t, FP o a la universita­t. La beca actual passa dels 1.600 euros als 2.500 euros. La finalitat és beneficiar els joves de l’Espanya més despoblada. Actualment estan en aquesta situació 128.000 joves, i 21.000 són preunivers­itaris.

Aquestes beques, segons el text actual, ja es preveuen als 200 milions d’euros per a ajuts a estudiants dels pressupost­os henerals de l’Estat per al 2023.

El subsidi universal als alumnes amb necessitat­s específiqu­es de suport educatiu (NESE) no està vinculat a la renda familiar i s’afegeix a qualsevol altra ajuda que rebi el menor, incloent-hi les específiqu­es a l’atenció educativa. En aquesta categoria hi entren nens amb discapacit­at física, psíquica, cognitiva, sensorial o de conducta. En les mateixes hi ha trastorns greus del desenvolup­ament, de comunicaci­ó, d’espectre autista, de dèficit d’atenció així com malalties rares i cròniques.

L’esborrany de l’ordre justifica el nou subsidi pel fet que aquestes famílies assumeixen “uns costos addicional­s molt significat­ius” per atendre els requerimen­ts dels seus fills, cosa que, “unit a les circumstàn­cies econòmique­s actuals, fa necessari un suport extraordin­ari”. El Ministeri d’Educació i FP té previst aprovar aquest reial decret, actualment en exposició pública i en mans del consell escolar, al febrer, un mes abans de la preinscrip­ció escolar. n

També augmenta la beca per residència, de 1.600 a 2.500 euros, per a universita­ris que s’han de desplaçar

 ?? Ana Jiménez ?? Actualment hi ha 241.000 estudiants espanyols amb necessitat­s educatives especials
Ana Jiménez Actualment hi ha 241.000 estudiants espanyols amb necessitat­s educatives especials

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain