La Vanguardia (Català)

Els municipis avancen els diners del transport de l’aigua en espera dels ajuts

- Ve de la pàgina anterior

a Alforja (Baix Camp), on arriben cada setmana entre dos i quatre camions. Han gastat més de 120.000 euros des de l’estiu, un 8% del pressupost municipal. A les Borges del Camp, a la mateixa comarca, han hagut de gastar més de 100.000 euros en una comunitat de regants local per proveir els veïns. Hores de reg convertide­s en aigua de boca. Malabars.

“No tenir aigua és la mort d’un municipi, no podem estar malvivint dels camions cisterna”, adverteix Joan Josep García, alcalde d’Alforja. S’han unit amb cinc pobles veïns (les Borges, Vilaplana, Maspujols, l’Aleixar i Riudecols) per connectar-se a l’aigua del mini-transvasam­ent de l’Ebre.

El projecte, de cinc milions, confia en la subvenció de l’ACA però no està aprovat. Si tot va bé, estarà executat en dos o tres anys.

Castellcir (Moianès), amb 800 veïns, és el municipi que ha rebut l’ajuda més elevada (100.000 euros), la màxima prevista, en l’última convocatòr­ia de l’ACA per sufragar el transport de l’aigua. Amb el pou cada vegada més sec, s’acacistern­a ben de reunir amb la principal indústria del municipi, del sector de l’alimentaci­ó, per comunicar-los que hauran de contractar els seus camions cisterna. “Aquesta indústria gasta tanta aigua com els 800 veïns, uns 60.000 litres diaris”, explica Eduard Guiteras, l’alcalde. No tenen alternativ­a.

Hi ha una història darrere de cada poble afectat per la sequera que està a mans de les cisternes. A Botarell (Baix Camp), un o dos camions cisterna per setmana proveeixen ara la urbanitzac­ió Les Costes, allunyada del nucli. Van haver de recórrer als camions cisterna a l’agost (33.000 euros en un sol mes) i interrompr­e el servei de nit a tot el poble (1.100 veïns).

“No ens sentim gaire acompanyat­s; en una situació d’emergència el transport d’aigua de boca l’hauria de fer l’ACA, és un servei bàsic”, reivindica Lluís Escoda, alcalde de Botarell.

En la situació actual, si la demanda d’aigua fos com a l’estiu, gairebé tots aquests municipis tindrien talls al subministr­ament, situació a què arribaran aquest hivern si no plou més. No n’hi haurà prou ni amb els maleïts però salvadors camions cisterna. c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain