La Vanguardia (Català)

Alkimia i Saddle, millors restaurant­s de Barcelona i Madrid, segons Macarfi

Els premis a les obertures de l’any han estat per al barceloní Amar i el madrileny Desde 1911

- YaIza SaIz

La guia de restaurant­s Macarfi va presentar ahir a la nit a l’auditori d’RBA la llista per al 2023 dels millors establimen­ts de Madrid, Barcelona, Bizkaia, Gipuzkoa, Àlaba i, com a novetats en la nova edició, La Rioja i Girona.

Torna a coronar el top ten barceloní l’Alkimia, del xef Jordi Vilà i la seva sòcia i directora de sala Sònia Profitós, que ja va ser número u a l’edició del 2022. Aquest restaurant va succeir en el lideratge el Disfrutar, del trio de cuiners Oriol Castro, Eduard Xatruch i Mateu Casañas, que va entrar a la categoria Top of the Tops després de liderar el rànquing quatre anys consecutiu­s i sortir de les votacions, com va passar amb el madrileny DiverXo.

A l’Alkimia el segueixen a la guia l’Estimar, la marisqueri­a d’autor de Rafa Zafra al Born, i l’històric Via Veneto, amb el xef David Andrés al capdavant dels fogons i Pere Monje de la sala.

A Madrid el luxós restaurant Saddle (a l’espai que al seu dia va ocupar el Jockey), amb Adolfo Santo a la cuina, ha pres el primer lloc al Coque, dels germans Sandoval, que ara ocupa el segon, seguit de l’emblemàtic Horcher, que ha escalat dues posicions respecte al 2022.

Girona, que per primera vegada apareix a la selecció de Macarfi, està liderada per El Celler de Can Roca, dels germans Roca. El segueix el Miramar, del xef Paco Pérez (Llançà) i la directora de sala Montse Serra, al número dos, i després, Les Cols (Olot), de Fina Puigdevall.

El lideratge a Bizkaia, Gipuzkoa i Àlaba és per a l’Asador Etxebarri, de Bittor Arginzoniz, a Axpe (Bizkaia); l’Elkano, d’Aitor Arregui, a Getaria (Gipuzkoa), i l’Arrea!, d’Edorta Lamo, a Santikurut­ze Kanpezu (Àlaba), respectiva­ment. A La Rioja, província que també s’acaba d’estrenar a la guia, l’Echaurren Tradición, de Francis Paniego, encapçala el rànquing.

A la gala, presentada per l’humorista Carlos Latre, hi van assistir prop d’un centenar de cuiners. Entre d’altres, des dels nous germans triestrell­ats Sergio i Javier Torres fins a Albert Adrià, Paco Pérez, Nandu Jubany, Jordi Roca, Bittor Arginzoniz i Aitor Arregui.

Durant la festa també es van lliurar els premis Rookie a les millors obertures del 2022 a Barcelona, Madrid i el País Basc. El premi barceloní se l’ha emportat Rafa Zafra amb l’Amar, a l’hotel El Palace Barcelona. A Madrid, Desde 1911, la nova aposta de Pescadería­s Coruñesas dedicada al producte marí, dirigida per Abel Valverde i amb la cuina de Juan Suárez de Lezo. Al País Basc, el bilbaí La Viña de Abelardo, de la família García Prada, que fa gairebé vint anys que es dedica a la gastronomi­a.c

Al número dos del rànquing barceloní s’hi situa ara l’Estimar, i al tres, l’històric Via Veneto

 ?? joan mateu parra / S oot n ?? Els xefs i responsabl­es dels restaurant­s premiats
joan mateu parra / S oot n Els xefs i responsabl­es dels restaurant­s premiats

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain