La Vanguardia (Català)

Kim Ju-ae, la ‘princesa’ de Pionyang

Kim Jong-un manté secretisme absolut sobre la vida dels seus tres fills

- ENRIC TRIAS

La vida privada de Kim Jong-un, el líder suprem de Corea del Nord, ha estat sempre un secret d’Estat ben guardat fins que al règim del país li ha interessat fer pública alguna dada concreta.

El seu matrimoni amb Ri Solju es va donar a conèixer tres anys després de l’enllaç, i tot i que se sap extra-oficialmen­t que la parella ha tingut tres fills, no va ser fins aquest mes de novembre quan es va confirmar en un acte públic l’existència d’un d’aquests fills, la que es creu que és la filla mitjana, anomenada Kim Ju-ae.

La “seva estimada filla”, com la va anomenar aquest cap de setmana l’agència estatal KCNA, que deu tenir uns 10 anys, va ser presentada a la dreta del seu pare en dues calculades posades en escena durant els dos últims caps de setmana. El context que va envoltar aquests actes tampoc va ser casualitat, ja que les imatges es van capturar durant la presentaci­ó d’armes nuclears, que se sap que són la joia de la corona nord-coreana.

Per tots aquests gestos, alguns experts apunten que Kim Jongun podria haver elegit la nena com a hereva de la República Popular, que ha estat liderada per tres generacion­s de la dinastia Kim des dels anys quaranta del segle passat.

Sobre els seus altres fills, se’n sap poc o res, ja que tota la informació sobre la qüestió ha estat aventurada per experts o espies amb connexions dins de l’hermètic país. El benjamí seria una nena nascuda al voltant del març del 2017.

I el fill gran es creu que és un nen de 12 anys, tot i que no ha estat vist mai en públic. Altres teories apunten que Kim mantindria ocult als seus enemics el seu veritable hereu per no comprometr­e’n la seguretat. En aquest sentit, Kim Jong-il, el pare de l’actual dictador, no va revelar l’existència del seu successor fins molt avançat el seu regnat, quan la seva salut estava clarament deteriorad­a.

Kim Jong-un ha tingut problemes de salut els últims anys, inclosos els rumors que havia mort el 2020, però els rumors s’han esvaït els últims mesos després que hagi aparegut en públic de manera regular.

Llavors, per què ha col·locat en la primera línia informativ­a la nena? Aquest gest comporta un risc considerab­le per a Ju-ae, que ara serà blanc probable dels enemics del seu pare.

L’única certesa és que Kim Juae s’ha postulat com la primera hereva aparent de Corea del Nord, cosa que genera dubtes sobre si en un futur una figura femenina podria tenir èxit en el control de l’exèrcit i d’una societat tan intolerant dominada per homes.

Kim Jong-un, que va estudiar d’incògnit a Suïssa durant la seva joventut, és un enamorat del bàsquet. I precisamen­t va ser un dels seus jugadors preferits qui va revelar el nom de la seva filla el 2013. L’exjugador de bàsquet dels Estats Units Dennis Rodman va explicar que, durant una de les seves extravagan­ts visites a Corea del Nord per reunir-se amb el dictador, va agafar a coll “la seva filla Ju-ae”, un nadó aleshores.

 ?? GTR / AFP ?? Una filla del dictador de Corea del Nord és fotografia­da amb el seu pare per primera vegada en un acte de presentaci­ó d’armes nuclears
GTR / AFP Una filla del dictador de Corea del Nord és fotografia­da amb el seu pare per primera vegada en un acte de presentaci­ó d’armes nuclears
 ?? KCNA / R ut rs ?? Família oculta
De moment només s’ha vist en públic Ri Sol-ju, la seva dona, i Kim Ju-ae, una filla
KCNA / R ut rs Família oculta De moment només s’ha vist en públic Ri Sol-ju, la seva dona, i Kim Ju-ae, una filla

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain