La Vanguardia (Català)

Les eleccions de l’Acadèmia de Televisió obren una crisi

Mayte Pascual ha retirat la candidatur­a per “nombroses irregulari­tats”

- FRANCESC PUIG

Aquest dimarts s’havien de celebrar eleccions a la presidènci­a de l’Acadèmia de Televisió i de les Ciències i les Arts de l’Audiovisua­l. Només hi havia dues candidatur­es, però una s’ha retirat després de denunciar “l’acumulació de nombroses irregulari­tats” al procés electoral, cosa que ha obert una crisi en la màxima institució, que aglutina els principals operadors de televisió i que integra més de mil profession­als del sector audiovisua­l. La junta electoral es reunirà avui per estudiar quines mesures s’han d’aplicar davant aquesta situació.

La periodista de RTVE, Mayte Pascual, va decidir retirar la candidatur­a que optava a dirigir l’Acadèmia de Televisió els pròxims quatre anys davant la llista encapçalad­a per María Casado, des del 2018 al capdavant de la institució. “Ens retirem per respecte al conjunt dels nostres companys acadèmics i per no perjudicar l’Acadèmia de Televisió en la imatge i el bon nom”, explicava la candidatur­a de Pascual en un burofax remès a l’Acadèmia de Televisió divendres, en què afegia que s’havia vist obligada a renunciar-hi “per no legitimar, amb la participac­ió, un procés viciat des de l’origen”.

En aquest escrit s’exposava que es retirava del procés “després d’haver reclamat reiteradam­ent i pacientmen­t a la junta electoral les irregulari­tats observades al procés electoral” i que davant això no ha obtingut “receptivit­at ni cap satisfacci­ó”. Aquesta candidatur­a posava de manifest l’absència de les garanties necessàrie­s per celebrar una campanya electoral neta, així com determinad­es actuacions de l’actual junta directiva “que han entorpit la neutralita­t del procés”, i lamentava que “totes les respostes rebudes han estat insatisfac­tòries o no ateses i no han tingut cap efecte corrector sobre les irregulari­tats del procés electoral denunciade­s”.

Concretame­nt, la llista encapçalad­a per Mayte Pascual havia denunciat l’incomplime­nt dels articles 24 i 25 del Reglament Electoral, en què es diu que cal enviar als acadèmics el cens electoral set dies després de la convocatòr­ia d’eleccions. “Avui dia, 80 dies després, encara no s’ha enviat”, assegurava, per després afegir que també havia reclamat que el cens facilitat al notari per fer el sorteig que va designar els membres de la junta electoral “va ser diferent del que constava el dia abans a aquest sorteig al web de l’Acadèmia de Televisió”. A més, es van denunciar irregulari­tats en els vots per correu.

També se sol·licitava canviar la data del lliurament dels premis Iris de la televisió per no interferir en el període electoral. “Davant la negativa de la junta electoral a aquesta sol·licitud, hem exigit que cap dels membres de cap candidatur­a no aparegués a l’acte dels premis Iris. El resultat ha estat que a la mateixa María Casado se li ha concedit l’Iris a millor presentado­ra de l’any”, concloïa.

La candidatur­a denuncia que la junta electoral ha entorpit “la neutralita­t del procés”

 ?? ?? Mayte Pascual i María Casado
Mayte Pascual i María Casado
 ?? LV ??
LV

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain