La Vanguardia (Català)

Irlanda multa Meta amb 265 milions d’euros per errors en protecció de dades

-

La Comissió de Protecció de Dades d’Irlanda (DPC), principal regulador en l’àmbit de la protecció de dades a la Unió Europea, ha imposat a Meta, matriu de Facebook, una multa de 265 milions d’euros. Aquesta nova multa eleva a gairebé 1.000 milions d’euros el total de les sancions imposades al gegant tecnològic, que té pendents 13 investigac­ions més per part del regulador irlandès.

La companyia dels Estats Units, que presideix Mark Zuckerberg, té la base d’operacions europees a Dublín i ha estat sancionada per un error als sistemes de seguretat que va provocar la filtració de dades personals de milions d’usuaris entre el 2018 i el 2019.

La DPC va començar aquesta investigac­ió l’abril de l’any passat, per determinar com van arribar fins a un fòrum d’internet sobre pirateria informàtic­a noms, números de telèfon i adreces electròniq­ues de 533 milions de clients.

Llavors, Facebook va al·legar que havia reparat aquesta “vulnerabil­itat” el 2019 i que aquesta informació, que una part ja havia aparegut al ciberespai “fa uns anys”, no va ser obtinguda a partir d’un pirateig, sinó a través de l’anomenat scraping. L’scraping és una tècnica que permet obtenir dades a partir de la lectura d’un lloc web gràcies a un software automatitz­at, per això després es pot distribuir la informació en fòrums d’internet.

Tot i això, el regulador irlandès ha determinat avui que Meta va violar l’article 5 de la Regulació General de Protecció de Dades (GDPR en anglès) de la Unió Europea. “Com que aquest conjunt de dades molt gran i ja hi havia hagut precedents de scraping a la plataforma i els problemes es podien haver identifica­t abans, finalment li imposem una multa significat­iva”, va declarar en un comunicat la responsabl­e de la DPC, Helen Dixon.

Així mateix, va recordar que els “riscos” per als individus afectats són “considerab­les”, ja que els exposen a “estafes, cor

reu brossa i phishing“i “perden el control de les dades”.

En un escrit, Meta va assenyalar que ha fet canvis als sistemes “tot aquest temps, incloent-hi l’eliminació de la capacitat per fer scraping a les funcions”.

Al setembre la tecnològic­a va apel·lar davant del Tribunal Superior irlandès una multa de 405 milions d’euros imposada per la DPC a la xarxa social Instagram, integrada a Meta, per la gestió de dades de menors. És la sanció econòmica més alta imposada per la comissió.•

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain