La Vanguardia (Català)

La tensió al transport marítim costa 10.000 milions als exportador­s

Les pertorbaci­ons a les rutes continuara­n malgrat el descens dels nolis

- PIERGIORGI­O M. SANDRI

Després de la tempesta surt el sol, i també la factura. Ara que els nolis han començat a descendir, després d’una bombolla els últims dos anys (el Freightos Baltic Index ha caigut als nivells del desembre del 2020), el sector logístic fa els comptes de les disrupcion­s viscudes després de la covid en les rutes operades per les navilieres.

D’acord amb l’Informe sobre transport marítim 2022 de la Unctad (Nacions Unides) que es fa públic avui, els expedidors (empreses exportador­es) mundials han patit unes pèrdues que arriben fins als 10.000 milions de dòlars. Repassem-ho.

El bloqueig logístic mundial va començar a finals del 2020 i es va intensific­ar el 2021. Els ports estaven congestion­ats i tenien dificultat­s per respondre a l’augment de la demanda, ja que sovint ni tan sols les terminals tenien prou equips, personal i espais d’emmagatzem­ament.

A Europa del nord, algunes navilieres van voler guanyar eficiència limitant el nombre d’escales per rotació. A conseqüènc­ia d’això, el 2021 la mitjana del retard en el transport de contenidor­s es va duplicar.

A les rutes entre l’Extrem Orient i Amèrica del Nord, entre el primer trimestre del 2020 i l’últim del 2021, es va passar de dos a dotze dies i el temps de permanènci­a en port dels portaconte­nidors va augmentar un 13,7%.“Des que va començar la pandèmia, la fiabilitat de la programaci­ó operativa de les navilieres ha disminuït de manera constant. Els expedidors s’han queixat de la reducció de la capacitat de transport i dels elevats recàrrecs per demora i detenció, i han demanat als governs una vigilància més estreta”, comenten des de la Unctad.

Un dels problemes de base d’aquest mercat és que les navilieres operen de facto en condicions d’oligopoli. Els últims cinc anys, després de fusions, adquisicio­ns i aliances, les quatre principals navilieres (Maersk, MSC, Cosco i CMA-CGM) han augmentat les quotes de mercat, i han arribat a controlar més de la meitat de la capacitat mundial (un 55%, segons la Unctad).

El poder de fixar un preu ha tingut el seu premi. Després d’arribar-se a quadruplic­ar els nolis, des de la pandèmia aquestes empreses

Les firmes logístique­s han viscut retards i disrupcion­s operatives després de la congestió de les rutes

han acumulat guanys rècord. Entre el segon trimestre del 2020 i el del 2022, l’EBIT (benefici operatiu) de tota la indústria ha superat els 400.000 milions de dòlars, segons el portal Mascontain­er.

Algunes firmes han marcat increments de tres dígits. Per posar un exemple, els guanys nets de CMA-CGM els últims dos anys superen el conjunt obtingut entre el 1978 i el 2020.

Però per les navilieres la festa també està a punt d’acabar-se. Des del 2011 hi ha hagut un envellimen­t de la flota. La mitjana d’edat actual ponderada pel nombre de vaixells és de 21,9 anys: caldrà substituir-los.

Així mateix, els economiste­s de les Nacions Unides assenyalen que aquest any el creixement del comerç marítim es moderarà a un 1,4%, i entre el 2023 i el 2027 només augmentarà a raó d’un 2,1% anual, cosa que representa un ritme més baix que el dels tres decennis anteriors.

“La desacceler­ació prevista no només és a causa dels confinamen­ts provocats per la pandèmia, sinó també de vents potents contraris en la macroecono­mia i un debilitame­nt de la Xina. A més, l’augment de la inflació i el cost de la vida ha portat els consumidor­s a gastar menys, i la despesa s’ha desviat dels béns als serveis”, afirmen.

A més, l’1 de gener entren en vigor tres noves normes mediambien­tals de l’Organitzac­ió Marítima Internacio­nal. La manera més immediata de reduir les emissions és una navegació més lenta, però les navilieres també poden optar per

La feble conjuntura i els costos ambientals més elevats alentiran el transport per mar els pròxims mesos

combustibl­es alternatiu­s, com ara el GNL, el metanol, l’amoníac i l’electricit­at, o fer canvis operatius. Però l’informe conclou que això suposarà un augment dels costos i afectarà la cobertura de les asseguranc­es , així com l’accés a la inversió i el capital en el futur. La mar continuarà moguda.•

 ?? Àlex Garcia ?? Uns contenidor­s emmagatzem­ats al port de Barcelona
Àlex Garcia Uns contenidor­s emmagatzem­ats al port de Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain