La Vanguardia (Català)

EUA contra Apple

- Francesc Bracero

Pel·lícules de judicis i magnífique­s sèries d’advocats ens han acostumat que les demandes judicials dels grans casos als Estats Units tenen bases sòlides i molt ben treballade­s, però als 88 folis de què consta la demanda del Departamen­t de Justícia i 16 fiscalies de diferents estats contra Apple per possibles pràctiques anticompet­itives per afavorir l’iPhone hi he trobat molt poc, d’això. Al llarg d’aquest extens document –sí, me l’he llegit– hi ha molt de relat, però poques dades. I algunes, errònies.

El Govern dels Estats Units persegueix Apple per presumptes pràctiques contra la competènci­a que vulnerarie­n la llei antimonopo­li Sherman, la mateixa que es va invocar per perseguir al seu dia Microsoft per haver inclòs el navegador Internet Explorer a Windows. La tesi és que totes les polítiques sobre l’iPhone es fan per impedir l’existència de competènci­a.

Diversos especialis­tes dels Estats Units coincideix­en que la demanda sembla escrita per perdre-la. Per exemple, per mostrar que les pràctiques d’Apple han encarit l’iPhone al llarg dels anys, s’afirma que el model original costava 299 dòlars, uns 450 en dòlars actuals. No és cert. El primer telèfon que va presentar Steve Jobs el 2007 tenia un preu de 499 dòlars. Avui es pot comprar als EUA un iPhone SE per 429 dòlars, encara que també n’hi hagi més cars. Dues preguntes: d’on han tret les dades els demandants? Podrien els fiscals haver caigut en l’error de fer servir una IA per argumentar parts del cas?

En la demanda s’assenyala que Apple justifica les seves pràctiques en la necessitat de preservar la seguretat dels seus usuaris, però s’argumenta que el fet que iMessage no sigui interopera­ble amb apps d’Android suposa, en realitat, una minva de seguretat, perquè els usuaris descarregu­en altres apps per poder comunicar-se. Qüestionab­le. Tan reconeguda és la solidesa de l’app de missatges de la poma que fins i tot l’FBI reclama d’accedir-hi, cosa a què sempre s’ha oposat la companyia.

Un dels directius de Microsoft que es va enfrontar a la demanda del Govern dels Estats Units contra Microsoft, Steven Sinofsky, defensa la posició d’Apple: “Només soc algú que ha viscut el dolor i la inutilitat del que Apple ha de passar ara. Ho dic sabent que Microsoft va fer algunes ximpleries, però el preu pagat va ser massa alt, i el benefici per al consumidor final, de zero a negatiu”.

Sinofsky qüestiona la presumible defensa del consumidor en què es basa la demanda: “Tot i que alguns entusiaste­s de la tecnologia als EUA volen que l’iPhone sigui com un PC, en el 90% dels casos no només no ho volen, sinó que estan pagant Apple perquè això no passi davant el duopoli d’Android”. És l’experiènci­a, estúpids.

Diversos especialis­tes coincideix­en que la demanda sembla escrita per perdre-la

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain