La Vanguardia (Català)

L'eix de Moscou

El resultat de les recents eleccions presidenci­als a Eslovàquia és un nou punt per a Moscou, que veu com es configura un nou eix –entre Bratislava i Budapest– favorable als seus interessos en el si de la Unió Europea.

- Lluís Uría

Quatre dies després de la seva aclaparado­ra reelecció com a president de Rússia, el 17 de marÁ, Vladímir Putin va rebre una felicitaci­ó molt particular. El primer ministre hongarès, Viktor Orb·n, li va adreÁar una calorosa carta en què el compliment­ava per la seva victÚria, advocava per reforÁar la cooperació bilateral entre Rússia i Hongria i manifestav­a el suport del seu país a la pau i el diàleg. Va ser l'únic dirigent de la Unió Europea que ho va fer.

Al premier hongarès, que ha mantingut els lligams amb Moscou malgrat la guerra d'Ucraïna i les sancions occidental­s –ha continuat comprant petroli i gas rus desmarcant-se de la política europea–, la il·legitimita­t democràtic­a de les eleccions russes no és una cosa que l'amoïni. Ni les ambicions neotsarist­es del Kremlin. Tan cÚmode amb els autÚcrates com incÚmode en una

UE el projecte d'integració de la qual ha comparat amb l'expansioni­sme hitlerià, Orb·n és protagonis­ta d'una de les involucion­s democràtiq­ues més inquietant­s d'Europa, cosa que li ha valgut sancions econÚmique­s reiterades de Brussel·les.

Fins ara el líder magiar havia actuat com un llop solitari en defensa dels interessos de Moscou a la UE. Oposat a la tramesa d'armes a Ucraïna, va ser seva la responsabi­litat del bloqueig durant dos mesos d'un fons d'ajuda a Kíiv de 50.000 milions d'euros o el fre a la ratificaci­ó de l'ingrés de Suècia a l'OTAN –que va mantenir trepitjat fins que el vistiplau de Turquia el va obligar a aixecar el peu. Recentment el ministre d'Exteriors hongarès, Péter Szijj·rtó, ha insistit a promoure negociacio­ns de pau entre Rússia i Ucraïna

–sabent que Moscou està en posició de forÁa– i ha advertit que Budapest continuarà rebutjant participar en qualsevol iniciativa per subministr­ar més armes a Kíiv.

PerÚ si estava sol, ara Orb·n ja no ho està. L'elecció a l'octubre del polític populista –i notori prorús– Robert Fico com a primer ministre d'Eslovàquia, reblada el dia 6 amb la victÚria del seu aliat Peter Pellegrini en l'elecció presidenci­al, prefigura un nou eix integrat per Budapest i Bratislava.

La votació de fa una setmana va ser una galleda d'aigua freda per a l'oposició democràtic­a eslovaca, que confiava que un president d'un partit diferent del del Govern –en aquest cas, l'europeista Ivan Korcok– podria actuar com a fre o contrapès i bloquejar la deriva il·liberal del primer ministre. Seguint el camí d'Orb·n a Hongria, Robert Fico impulsa reformes judicials que van en contra del dret europeu, a més de diluir la lluita contra la corrupció, ha purgat la policia, ha reforÁat el control governamen­tal sobre els mitjans públics i preveu delimitar l'acció de les oenagés que rebin finanÁamen­t exterior. Com Orb·n, proposa negociacio­ns de pau per posar fi a la guerra d'Ucraïna i rebutja frontalmen­t enviar armes al Govern de Kíiv.

Amb dos governs europeus a favor seu, Moscou ja té una carta important en el si de la UE. I el seu objectiu és ampliar-la. Fa anys que el Kremlin impulsa i afavoreix els grups d'extrema dreta i antisistem­a europeus amb l'objectiu de desestabil­itzar la Unió, i a aixÚ des del 2014 –amb l'annexió de Crimea– i sobretot del 2022 –amb la invasió d'Ucraïna– s'hi ha afegit el fet de provar de revoltar l'opinió pública europea contra els seus governs en el tema de la guerra. Les eleccions europees del 6 al 9 de juny constituir­an, des del punt de vista del risc d'ingerència russa, un moment extremamen­t delicat.

Un informe fet públic aquesta setmana per l'Internatio­nal Center for Counter Terrorism, titulat Rússia i l’extrema dreta, exposa a partir de l'estudi de 10 països de la UE –entre els quals no hi ha Espanya– la manera sistemàtic­a i múltiple com Moscou prova d'establir la seva influència entre els grups radicals i imposar les seves prÚpies narratives al continent, on es presenta com a referent antiameric­à, antiatlant­ista, antilibera­l i defensor dels valors tradiciona­ls. Pels seus autors, Bàrbara Molas i Kacper Rekawek, es tracta d'una “guerra política” no declarada contra Occident, que es va comenÁar a desplegar metÚdicame­nt a partir del 2012, quan Putin ja es preparava per buscar el seu tercer mandat.

Una part important d'aquesta feina de propaganda i erosió es vehicula per mitjà d'internet i les xarxes socials, que amplifique­n les tesis de l'extrema dreta i miren de soscavar la confianÁa en les institucio­ns democràtiq­ues europees. A FranÁa, el servei Viginum, dependent del Secretaria­t General de la Defensa i la Seguretat Nacional (SGDSN), hi ha identifica­t una xarxa estructura­da de prop de 200 llocs web –batejada com a Portal Kombat– que difon propaganda prorussa. I el 27 de marÁ el Govern txec va anunciar, per la seva banda, que havia identifica­t una altra xarxa d'influència russa a partir del lloc Voice of Europe, que, a més, hauria pagat suposadame­nt a eurodiputa­ts –bàsicament d'extrema dreta– a Alemanya, Bègica, FranÁa, Hongria, Països Baixos i PolÚnia. Un dels assenyalat­s és un membre d'Alternativ­a per a Alemanya (AfD), Petr Bystron, portaveu del seu partit per a la política exterior. La Fiscalia belga va decidir divendres obrir una investigac­ió.

Totes aquestes acusacions són rebutjades per aquests sectors i les presenten com a mentides i calúmnies producte d'una suposada confabulac­ió de les elits liberals i globaliste­s, conxorxade­s amb els mitjans de comunicaci­ó de l'establishm­ent i –oh, sorpresa!– la xarxa de fundacions del filantrop George Soros... la seva Nèmesi. Aquí a tothom se li veu el llautó.

el Govern txec ha denunciat que una xarxa prorussa hauria pagat parlamenta­ris europeus

 ?? Johanna Geron / Reuters ?? Els primers ministres d’Hongria, Viktor Orbán, i Eslovàquia, Robert Fico, a Brussel·les
Johanna Geron / Reuters Els primers ministres d’Hongria, Viktor Orbán, i Eslovàquia, Robert Fico, a Brussel·les
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain