La Vanguardia (Català)

La campanya basca entra a la fase decisiva amb inquietud al PNB

Els sondejos reflecteix­en una tendència a l’alça de Bildu, tot i que tot està per decidir

- Ander Goyoaga

“La veritable campanya comença ara”. La frase, taxativa, la va pronunciar el candidat del PNB a lehendakar­i, Imanol Pradales, divendres en un acte a Àlaba i, tot i que té una bona dosi d’arenga motivacion­al adreçada a la militància, coincideix amb una visió compartida per la majoria d’analistes. La primera meitat de la campanya ha tingut un perfil molt baix, el percentatg­e d’indecisos és elevat i la pugna entre el PNB i EH Bildu, marcada per una igualtat sense precedents, es decidirà els pròxims dies.

En aquest moment, el minut i resultat de la campanya està marcat per les enquestes, que, a més de per orientar el vot –en alguns casos–, serveixen per llegir tendències. En aquest sentit, l’últim sondeig del CIS ha donat motius per a l’optimisme a Bildu i raons per estar moderadame­nt amoïnat el PNB.

El CIS estima, per primera vegada, una victòria de Bildu en percentatg­e de vot que, si es confirmés, també implicaria amb seguretat una victòria en escons. Aquesta enquesta, el treball de camp de la qual es va dur a terme entre l’1 i el 8 d’abril i amb 4.000 entreviste­s, reflecteix, a més, una tendència inquietant per als jeltzales, ja que el mateix organisme havia donat una victòria al PNB tot just nou dies abans.

D’altra banda, atenent les microdades, la major part d’indicadors justificar­ien la perspectiv­a a l’alça de Bildu, segons l’opinió d’Ainara Villaño, politòloga de Silvan & Miracle: “El més important que ens pot indicar una enquesta és la tendència, i aquí està clar que la de Bildu és ascendent. No es tracta només de l’estimació de vot més gran en aquest últim CIS; veiem que la fidelitat de vot és molt elevada, pròxima al 90%, que és una cosa gairebé inèdita. A més, reté gairebé tots els que els van votar fa quatre anys i atreu votants d’altres partits: el 9,1% dels que van votar el PNB, que en termes absoluts són molts, o el 31,9% dels votants de Podem”.

Villaño aprecia una segona qüestió en aquestes microdades que indicaria que la campanya està anant més bé per a Bildu, si més no, de moment: “Una de les grans victòries d’una campanya és encertar amb els temes i fixar-los, és una cosa que sap qualsevol estrateg. Segons el CIS, Bildu supera el PNB en aquest àmbit; és a dir, la població, especialme­nt els joves, perceben que el partit que parla dels temes que els interessa és Bildu. A la coalició l’interessa parlar d’Osakidetza (sistema basc de salut) i habitatge, perquè fa oposició al Govern. I ho està aconseguin­t”.

Si l’anterior sondeig del CIS va suposar un alleujamen­t per al PNB, l’estat d’ànim a les files jeltzales és en aquest moment d’una certa preocupaci­ó. I no només per l’enquesta. A Bildu, mentrestan­t, guanya la prudència, un zel extrem dirigit a evitar sobresalts els últims dies de campanya. Les coses els van bé, i no volen arriscar ni exposar en excés el seu candidat.

En aquest punt de la campanya, és el PNB el que té més raons per arriscar amb vista a activar el seu electorat. I aquí els jeltzales confijos en en la campanya exprés que s’ha iniciat aquest cap de setmana, superats els festejos a Bizkaia lligats a la victòria copera de l’Athletic, la interrupci­ó de la campanya per la mort del lehendakar­i Ardanza i, abans, la influència del període vacacional.

El percentatg­e d’indecisos continua sent més elevat del que és habitual en aquests moments de la campanya (segons el CIS, voreja el 20%, tot i que en altres sondeés més gran) i gairebé un 30% de la població diu que decideix el seu vot al llarg de l’última setmana de campanya o en el mateix moment d’anar a votar. La falta de tensió electoral pot tenir els dies comptats.

A més, dimarts tindrà lloc el segon debat d’ETB, aquesta vegada en castellà, després de l’interessan­t debat de dimecres a ETB-1, en eusquera. “Fa la sensació que la gent es comença a activar

aquest cap de setmana, pensant que el que ve ja toca votar. Això pot portar els electors a seguir amb més atenció les propostes dels partits, els temes que treuen, una cosa que em sembla molt interessan­t, o el debat mateix, que pot ser decisiu”, afegeix Villaño. És a dir, hi ha partit i pràcticame­nt tot està per decidir.

D’altra banda, tot i que és molt important la pugna entre el PNB i Bildu, la victòria a escons de la nit electoral -que podria implicar un triomf simbòlic històric per a la coalició abertzale– el dia 21 a la nit caldrà mirar més enllà. En aquestes eleccions hi ha dues incògnites fonamental­s més, més importants fins i tot: qui governarà i com governarà (amb majoria o no).

Aquí Pradales apareix més ben situat, tenint en compte que el PSE, que tindrà la clau de la governabil­itat, ja ha aclarit que no farà lehendakar­i a Otxandiano. El dubte, per tant, està més aviat en el com. Una majoria absoluta del PNB i el PSE els permetria governar amb facilitat, fins i tot malgrat que els jeltzales s’emportessi­n el revés que suposaria que Bildu guanyés en escons. Tot i això, un govern en minoria entre jeltzales i socialiste­s suposaria un gran desgast per a tots dos, especialme­nt per al PNB, que hauria de

Els jeltzales són els que tenen més raons per arriscar amb vista a activar el seu electorat

El percentatg­e d'indecisos és alt i el debat pot ser clau, segons la politòloga Ainara Villaño

mirar al PP per garantir la governabil­itat.

Una altra qüestió per resoldre diumenge serà el resultat dels socialiste­s. No és el mateix aconseguir els 12 escons que els donen algunes enquestes que quedar-se en els seus 10 actuals, o fins i tot perdre’n un, una cosa que podria deixar la suma PNB-PSE sense majoria. En tot cas, la seva estratègic­a tercera plaça no està en qüestió.

Una altra incògnita és el resultat electoral del PP, que es debat entre mantenir-se en el seu sòl electoral, vora els sis escons, o començar-se a enlairar. La perspectiv­a bipartidis­ta creixent de la política basca no l’afavoreix, ja que el vot anti Bildu es pot concentrar en el PNB.

Finalment, cal veure com es decideix el duel Podem-Sumar, una batalla fratricida en què lluiten contra la possibilit­at real de quedar fora del Parlament. Aquestes incògnites es resoldran en el transcurs d’aquesta setmana decisiva.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain