La Vanguardia (Català)

Què es pot esperar del 12-M

Encara que Salvador Illa guanyi les eleccions, com pronostiqu­en les enquestes, la distància que resulti entre el PSC, ERC i Junts serà determinan­t en l'etapa posterior al procés i en la legislatur­a de Pedro Sanchez

- Lola García

Falten quatre setmanes per a les eleccions catalanes i l’escenari és més incert del que sembla. Tot i que les enquestes coincideix­en en una victòria del PSC i un empat més o menys estret entre ERC i Junts, la distància que pugui resultar entre aquests partits serà determinan­t per a la nova fase política que ja s’ha obert a Catalunya posterior al procés i fins i tot per al futur de Pedro Sánchez.

Per primera vegada des de fa 20 anys el PSC té opcions de governar. Això no significa que l’independen­tisme deixi de tenir un paper clau. Fins i tot encara que Salvador Illa aconseguís la presidènci­a de la Generalita­t, ho hauria de fer amb el suport més o menys tàcit d’un partit independen­tista com a mínim, com ja va passar amb Pasqual Maragall, que va governar amb ERC. Els socialiste­s creuen que l’Esquerra d’ara no és la d’aleshores i que té més experiènci­a de govern, per la qual cosa confien a arribar a acords.

Però aquesta és una batalla a tres bandes, entre socialiste­s, republican­s i Junts. Sigui quin sigui el resultat, ERC serà una peça clau, ja que està en condicions de pactar amb els altres dos vèrtexs del triangle. Aquesta transversa­litat li complica la campanya, per la dificultat d’acontentar els votants fronterers amb el PSC i amb Junts alhora.

Tot i que Pere Aragonès insisteix a reivindica­r la gestió de la Generalita­t, els republican­s no poden evitar una certa obsessió per Junts. Arrabassar el ceptre a Convergènc­ia com a partit hegemònic de la catalanita­t és la motivació més gran d’ERC des de fa anys. Aragonès no va resistir la temptació de disputar protagonis­me a Carles Puigdemont amb allò d’anar a “trolejar” el PP al Senat amb motiu de la llei d’Amnistia i va acabar perjudican­t el PSOE. Una estratègia no compartida per Oriol Junqueras, que ha anat diverses vegades al Congrés per donar suport amb la seva presència a la llei i al bloc que la vota.

Els sondejos mostren una pugna entre ERC i Junts pel segon lloc. Si els republican­s la guanyen, seran en disposició d’assentar les seves aliances amb els socialiste­s en diverses institucio­ns. Si la perden, caldrà veure com ho digereixen internamen­t. Forçar una repetició electoral els pot perjudicar més. El president quedaria afeblit i Junqueras continuari­a inhabilita­t i no podria ser candidat.

Si Junts guanyés, als republican­s no els quedaria més remei que facilitar que Puigdemont tornés al Palau de la Generalita­t. Cap sondeig no dona l’expresiden­t com a vencedor, però un terratrèmo­l com el que podria provocar la seva tornada abans del 12-M ho alteraria tot. Puigdemont ha assegurat que no tornarà fins a la sessió d’investidur­a, ja aprovada l’amnistia, però ha canviat moltes vegades d’opinió.

El líder de Junts explota una campanya amb caires èpics sobre la seva “restitució” com a president, tot i que no queda clar què faria en cas que recuperés el càrrec. Puigdemont no participar­à en cap debat electoral amb la justificac­ió que no pot trepitjar Catalunya, tot i que en principi ho podria fer en igualtat de condicions a la ràdio, per exemple. L’expresiden­t preserva la seva figura per sobre de la brega política quotidiana. La seva candidatur­a ha marcat

El PSC podria governar per primera vegada en 20 anys, però l'independen­tisme continuarà sent clau

la precampany­a i és possible que acapari l’atenció fins al 12-M.

Si Junts queda fora de l’equació de poder després de les eleccions, és a dir, si hi ha algun tipus d’acord entre socialiste­s i republican­s que deixin la formació de Puigdemont en l’oposició, això podria tenir conseqüènc­ies al Congrés. El PSOE espera, tot i això, que Puigdemont aprovi els pressupost­os de l’Estat sigui quin sigui el resultat a Catalunya per evitar que la majoria progressis­ta aconseguid­a al Tribunal Constituci­onal giri l’esquena a la llei d’Amnistia o que un govern del PP n’entorpeixi l’aplicació.

Per Sánchez seria un alleugerim­ent que Illa presidís la Generalita­t, sigui amb l’ajuda dels comuns o no. Un bon resultat a Catalunya li permetrà afrontar més bé les eleccions europees, però sobretot li donaria munició per combatre la campanya del PP contra l’amnistia. Alberto Núñez Feijóo també podrà lluir un bon resultat per l’absorció del que queda de Ciutadans, però el PP continuarà tenint poc pes a Catalunya.

Si el PSC s’imposés amb claredat, Sánchez podria obrir el meló del finançamen­t autonòmic, que els socialiste­s catalans negocien des de fa mesos amb la ministra María Jesús Montero , amb vista a disposar d’una proposta que el líder del PSOE vol que contribuei­xi a desmuntar arguments que van servir per impulsar el procés, encara que no sigui un finançamen­t “singular” ni a la basca, com reclama l’independen­tisme.

La cita del 12-M comença com un combat a tres, però és previsible que durant l’última setmana es polaritzi entre dues opcions i aquell fenomen pot desmuntar les previsions de les enquestes. El vot útil es concentrar­à entre el no independen­tista que representa Illa i el favorable a la secessió, sigui ERC o Junts, amb una tensió més gran entre els dos pols si es tracta de Puigdemont. Malgrat que el procés cedeix terreny en el debat públic i Catalunya hagi entrat en una fase més possibilis­ta dels partits independen­tistes, l’eix nacional ha tingut i continuarà tenint una influència decisiva en la política catalana, reflex de la seva societat, i serà determinan­t d’una manera o d’una altra al pròxim govern de la Generalita­t.

 ?? David Borrat / EFE ?? Puigdemont en un míting a Elna, al sud de França
David Borrat / EFE Puigdemont en un míting a Elna, al sud de França
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain