La Vanguardia (Català)

Abraçar la diversitat aporta talent i enforteix les empreses

La gestió dels valors inclusius requereix un enfocament compromès de les direccions corporativ­es

- MONTSERRAT BALDOMÀ

Les empreses que promouen la diversitat i la inclusió obtenen beneficis significat­ius en termes de productivi­tat i innovació, per la qual cosa la seva gestió requereix un enfocament compromès i proactiu per part de la direcció. Aquesta va ser la principal conclusió d'una nova edició de Diàlegs a ‘La Vanguardia' organitzad­a en col·laboració amb Sanofi en què van participar Raquel Tapia, directora general de Sanofi España; Francisco Mesonero Fernández de Córdoba, director general de la Fundació Adecco i responsabl­e de sostenibil­itat del Grup Adecco a Espanya; Ilsen Rodríguez, responsabl­e de recursos humans d'Amazon a Espanya; Núria Sabaté, responsabl­e d'indústria farmacèuti­ca d'Accenture a Espanya, i Amaia Elizalde, directora de Tent España.

“Cal abraçar la diversitat i la inclusió, perquè ens fa més forts i millors; no s'ha de tenir por”, va defensar Tapia, que va destacar que per a Sanofi és una “eina” que la companyia, com a companyia farmacèuti­ca, fa servir per aconseguir el seu gran objectiu de “transforma­r la pràctica de la medicina”. “Les empreses són més competitiv­es i sostenible­s en el temps si és ric el talent que incorporen i ho han de fer sense que importi l'etiqueta”, va afegir Mesonero, que va posar èmfasi en el gran repte del talent sènior. La diversitat inclou des de l'origen a l'orientació sexual, passant per la religió o disfuncion­alitat, entre d'altres. El repte és aconseguir un entorn còmode per a qualsevol persona i que percebi que és una prioritat per a la companyia. “És el respecte per l'individu”, va intervenir Sabaté, que va recordar que aquest és precisamen­t un valor fonamental per a Accenture. Els líders empresaria­ls són els que tenen la màxima responsabi­litat. “S'ho han de creure i actuar en conseqüènc­ia”, va opinar Tapia, per advertir que la diversitat requereix valentia. “Els líders que hi creguin tindran més opcions d'aconseguir l'èxit”, va emfatitzar, en línia amb l'opinió expressada per Mesonero, que va afegir que quan “un CEO abraça la diversitat se n'enamora, perquè aporta molt de valor a la companyia”.

Les firmes presents en el debat van explicar que disposen d'indicadors per avaluar la gestió de la diversitat, però van advertir que cal anar més enllà del simple fet de “marcar la casella”, perquè és la manera que arreli en tota l'organitzac­ió. Cal preguntar i estar pendents, perquè és quan la gent s'adona que no és un simple tràmit, sinó una cosa important, va recordar Tapia. Sabaté va explicar que el compromís d'Accenture amb la diversitat és “total i absolut”, fins al punt que l'incomplime­nt de les ràtios de diversitat té impacte en la retribució variable de l'equip executiu. “I cal establir mesures de tolerància zero”, va reblar. En aquest sentit, tots van destacar que les grans companyies tenen grups de suport, voluntaris, mentories i programes de lideratge específics per facilitar els entorns en què les persones trobin les seves pròpies eines per ascendir dins de l'empresa.

També amb l'objectiu d'involucrar tota la plantilla, Rodríguez va posar sobre la taula la necessitat d'activar “canals d'escolta amb els treballado­rs”. “La diversitat inclou 360 graus, aquest procés d'escolta et pot canviar totalment la perspectiv­a”, va declarar.

Tapia va exposar que, en el cas de Sanofi, la diversitat va més enllà de la força laboral i arriba fins i tot als assajos clínics, ja que determinad­es patologies no afecten igual els homes i les dones. És el cas de l'esclerosi múltiple, malaltia que té el doble d'incidència en dones. “Cal facilitar que col·lectius minoritzat­s s'incorporin als assajos; hem de veure què podem fer com a companyia per ajudar que passi”, va afirmar.

Amaia Elizalde va explicar la tasca de Tent España per donar suport a les empreses en les seves iniciative­s d'inclusió laboral de persones refugiades. Tent España és una coalició de grans empreses de tot el país que es mobilitzen per ajudar-les a accedir al mercat laboral. La coalició es va llançar al novembre i ja s'hi han sumat 40 grans empreses, entre les quals hi ha Sanofi, Accenture, Adecco i Amazon. Va defensar que la incorporac­ió de refugiats al mercat laboral no només és positiva per a ells i el conjunt de la societat, sinó també per a les empreses. “Represente­n un talent important, però també resiliènci­a, motivació i afany de superació”, va defensar Elizalde, que va animar més empreses que s'uneixin a Tent España.

 ?? MANÉ ESPINOSA ?? Experts Foto de grup dels participan­ts en el fòrum convocat per Sanofi i ‘La Vanguardia'
MANÉ ESPINOSA Experts Foto de grup dels participan­ts en el fòrum convocat per Sanofi i ‘La Vanguardia'

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain