La Vanguardia (Català)

Senyor, salva'ns!

- Tan sols una vida espiritual ferma ens pot salvar del naufragi Joan Planellas Arquebisbe de Tarragona i primat

En els temps que vivim, la solidesa espiritual dels cristians que formem les comunitats eclesials és ben necessària. En un temps de fragmentac­ió dels coneixemen­ts, dispersió existencia­l, precarieta­t en les relacions personals i, a més, de coexistènc­ia amb fets absolutame­nt desconcert­ants per a la mateixa vida de l'Església, tan sols una vida espiritual ferma ens pot salvar del naufragi. La litúrgia del Divendres Sant fa servir la imatge del naufragi per indicar el valor redemptor de la creu de Jesús. Sense l'Evangeli ens enfonsaríe­m i, com Pere, hauríem d'exclamar: “Senyor, salva'm!” (Mt 14,30).

A la faÁana del Naixement de la Sagrada Família, amb grans lletres, l'arquitecte Antoni Gaudí ho va escriure en plural —i en llatí— damunt la mar que ha de travessar la fràgil barca de l'Església guiada per Pere: Salva nos! L'arquitecte de Déu va subratllar la dimensió eclesial del text de Mateu reconverti­nt el singular en plural:

“Salva'ns!”. Efectivame­nt, sense la mà estesa i forta de Jesús, Pere i, amb ell, qualsevol deixeble, seria víctima de la forÁa que estira cap a la pitjor de les morts, l'espiritual.

L'Evangeli de Jesús, viscut interiorme­nt i compartit sense pors, preserva del naufragi espiritual. Altrament, aquest món inestable i ambigu acabaria desconjunt­ant la voluntat i ferint greument la joia de la vida cristiana.

El pas previ al desastre és la indiferènc­ia que aigualeix la vida de pregària i la vivència de la fe. A la primera carta de Joan es diu que “hi ha un pecat que porta a la mort” (5,16). Aquest pecat és, avui, la indiferènc­ia progressiv­a, el refredamen­t que et fa tornar superficia­l i buit i facilita que la forÁa del mal et posseeixi de manera especial.

El mateix Jesús ho anuncia a l'últim discurs abans de la passió: “El mal augmentarà tant, que es refredarà l'amor de la majoria” (Mt 24,12). La caritat és com un foc que perd intensitat i arriba a apagar-se quan no es posa fre a la forÁa de mal que actua en el món i que porta els deixebles a la perdició. Ningú no és immune a aquest refredamen­t de l'amor. Perquè, com diu l'apÚstol, “qui es pensi estar dret, que miri de no caure” (1 Co 10,12).

El papa Francesc afirma que davant les dificultat­s cal romandre “ferms al voltant de Déu que estima i que sosté. Des d'aquesta fermesa interior és possible aguantar, suportar les contrariet­ats, els vaivens de la vida, i també les agressions dels altres, les seves infidelita­ts i els seus defectes”.

I afegeix: “A partir d'aquesta solidesa interior, el testimonia­tge de santedat, en el nostre món accelerat, voluble i agressiu, està fet de paciència i constància en el bé” (Gaudete et exsultate, 112).

Que aquesta sigui la nostra actitud, tot fent nostra la súplica de Pere: “Senyor, salva'ns!”.c

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain