La Vanguardia (Català)

Les piscines públiques i privades es podran omplir si s'obren als ciutadans

Per poder funcionar hauran de tenir la considerac­ió de refugis climàtics

-

El Govern de la Generalita­t ha cedit finalment a les peticions dels ajuntament­s i enllesteix un decret llei que permetrà omplir i omplir les piscines públiques i també les privades sempre que s'obrin a la ciutadania general. La fórmula per poder adoptar aquesta mesura és considerar com a “refugi climàtic” contra les onades de calor les piscines de clubs esportius, comunitats de veïns i hotels i càmpings. L'obertura s'haurà de compensar, a més, amb un estalvi del consum d'aigua, per exemple de les dutxes.

El decret llei, que s'aprovarà dimarts en la reunió del Govern i que haurà de passar pel Parlament, que el ratificarà en la diputació permanent divendres, 19 d'abril, davant la qual compareixe­rà el conseller David Mascort, va ser avanÁat ahir per El Periódico de Catalunya i confirmat per fonts del Departamen­t d'Acció Climàtica.

La nova normativa és el resultat de la negociació que la Generalita­t ha mantingut durant les últimes setmanes amb el món local, representa­t per les dues entitats municipali­stes, la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) i l'Associació Catalana de Municipis (AMC), que han encapÁalat les reivindica­cions dels ajuntament­s. De fet, aquesta regulació ja s'hauria d'haver inclÚs en la llei d'acompanyam­ents dels pressupost­os de la Generalita­t, perÚ ho va impedir la no aprovació dels comptes per a aquest any, que alhora va desencaden­ar la convocatÚr­ia d'eleccions anticipade­s per al 12 de maig.

El Govern ha destacat que el nou decret és el resultat del diàxarà leg i la voluntat de consens amb els municipis per dotar-los de més eines contra la sequera. Seran els ajuntament­s els que decidiran quines piscines consideren com a refugis climàtics. En aquesta categoria hi podran entrar tant les públiques com les privades. En el cas d'aquestes últimes, els seus titulars hauran d'arribar a acords amb els ajuntament­s respectius per definir-ne els usos.

Les piscines que obtinguin la considerac­ió de refugi climàtic es podran omplir amb les quantitats indispensa­bles per garantir la qualitat de l'aigua des del punt de vista sanitari i estalviar aigua per altres vies. La normativa deiclar que si una piscina no està registrada com a refugi climàtic no es podrà omplir ni reomplir en cap cas.

El decret llei obrirà, d'altra banda, la possibilit­at de limitar el consum que fan els turistes en aquells municipis que, durant tres mesos consecutiu­s, superin els nivells de despesa màxima establerts. En aquest cas els ajuntament­s hauran d'obligar els allotjamen­ts turístics del municipi a complir les restriccio­ns generals, és a dir, un màxim de 115 litres per persona i dia en situació d'excepciona­litat, 100 litres en situació d'emergència, 90 en emergència 2 i 80 litres per persona i dia arribada la fase d'emergència 3.

L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha celebrat el canvi de criteri de la Generalita­t, tot i que espera “assabentar-se la lletra petita del decret per saber quin és el seu abast i quins recursos destinen per aplicar aquestes mesures extraordin­àries”. “Fer decrets és de franc, perÚ les conseqüènc­ies d'aquests decrets, no. I no pot ser que sempre paguem els ajuntament­s”, va advertir.

El Govern aprovarà dimarts un decret llei que modifica algunes mesures per fer front a la sequera

Per la seva banda, el Gremi d'Hotels de Barcelona va fer públic un comunicat en què valora “molt positivame­nt” que s'hagi tingut en considerac­ió els hotels “com possible solució i alternativ­a per combatre les altes temperatur­es estiuenque­s i es puguin convertir en possibles refugis climàtics”.c

 ?? A eix F eixas / ACN ?? Neteja d’una piscina en un càmping de l’Estartit
A eix F eixas / ACN Neteja d’una piscina en un càmping de l’Estartit

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain