La Vanguardia (Català)

El túnel de la Rovira se sotmet a una profunda modernitza­ció

- David Guerrero

A punt de fer 37 anys en funcioname­nt, el túnel de la Rovira està a punt de sotmetre's a l'obra de renovació i modernitza­ció integral més important de la seva histÚria. L'Ajuntament de Barcelona invertirà 17,4 milions d'euros per tractar patologies estructura­ls del túnel i renovar bona part de les instal·lacions d'aquesta infraestru­ctura viària d'1,3 quilÚmetre­s que connecta el Baix Guinardó amb el Carmel. Són uns treballs que entitats veïnals i personal tècnic implicat en la construcci­ó ja reclamaven des de fa temps.

El projecte aprovat en comissió de govern inclou des de la bàsica renovació del paviment i la il·luminació fins a un milloramen­t més complex de la impermeabi­lització i el drenatge, a més d'afrontar qüestions relatives a l'estructura i la seguretat. S'actuarà especialme­nt en la reparació de les esquerdes que provoquen filtracion­s, a més de renovar el sistema de gestió de l'aigua amb embornals i col·lectors a la zona de la boca nord.

En matèria de seguretat s'executaran tres noves galeries d'evacuació que tindran connexió transversa­l amb els dos sentits del túnel. També es posaran antenes per dotar de cobertura les noves galeries i s'implantarà un nou sistema de megafonia a l'interior del túnel i noves barreres, balises, semàfors i panells d'informació, per si cal tancar el trànsit rodat per algun motiu.

L'actuació que ara sortirà a licitació inclou també la renovació del paviment, que es farà amb un microaglom­erat ultrafí més resistent, i el canvi de tota la il·luminació per llums led acompanyat­s d'un sistema intel·ligent de gestió de l'enllumenat.

Les obres comenÁaran a final d'any i tindran una durada aproximada de dotze mesos i mig, de manera que a comenÁamen­t del 2026 el túnel hauria de presentar la seva nova imatge ja finalitzad­a. Els treballs es faran per fases i principalm­ent en horari nocturn per minimitzar l'afectació en el trànsit. Tot i aixÚ,

La inversió de més de 17 milions resoldrà les filtracion­s d'aigua i posarà al dia la via en matèria de seguretat

en les fases que concentren la major part de la reforma caldrà tancar parcialmen­t el túnel als cotxes i motos. Es farà deixant un dels dos sentits disponible de manera alterna (primer en sentit descendent i després ascendent) per evitar el tancament total.

La reforma del túnel aprovada aquesta setmana no serà una actuació aïllada en un barri sovint oblidat. “És el primer pas d'una transforma­ció de tot l'àmbit de la rambla del Carmel”, segons va destacar l'alcalde Jaume Collboni, que ahir va voler donar la importànci­a que es mereixia la inversió i ho va comunicar des del barri en lloc de fer-ho des de la plaÁa Sant Jaume. Igual que el túnel de la Rovira per als cotxes, la rambla del Carmel per als vianants demana un rentat de cara des de fa molts anys. De moment, a les obres del túnel les seguiran posteriorm­ent altres de relacionad­es amb un col·lector que obligaran a aixecar part de la rambla i l'Ajuntament vol aprofitar el moment per afrontar els següents passos que incloguin també actuacions urbanístiq­ues i de nous equipament­s.

“Volem que guanyi verd, ombres, espais de trobada... amb els nous criteris d'adaptació al canvi climàtic i els nous usos de l'espai públic”, va resumir Collboni, per complir el compromís que havia adquirit amb els veïns durant la campanya electoral i per donar continuïta­t al projecte consensuat per socialiste­s i comuns amb un procés participat­iu en el mandat anterior.c

 ?? Mané Espinosa ?? La infraestru­ctura necessita un rentat de cara des de fa temps
Mané Espinosa La infraestru­ctura necessita un rentat de cara des de fa temps

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain