La Vanguardia (Català)

Foixà frena que una casa de colònies pugui acollir menors migrants

La Generalita­t volia fer ús de l’equipament de manera temporal

- Sílvia Oller

L'Ajuntament de Foixà i la majoria de veïns d'aquest petit municipi del Baix Empordà, de tot just 300 habitants, han frenat la possibilit­at que la casa de colÚnies El Mercadal, propietat del bisbat de Girona, aculli menors migrants no acompanyat­s, tal com pretenia la Generalita­t.

El Departamen­t de Drets Socials volia fer servir l'espai de manera temporal mentre no trobava cap altre recurs habitacion­al millor per a la inserció d'aquests joves, perÚ l'oposició del Consistori i dels veïns els ha obligat a paralitzar l'actuació. Els opositors esgrimeixe­n raons de diferent índole: urbanístiq­ues, d'habitabili­tat de l'espai o la falta de serveis privats i públics del municipi, que consideren que fa “absolutame­nt inadequat l'espai per a aquesta mena d'activitat”.

“És un poble sense nucli, de cases disseminad­es, sense transport públic, ni metge, sense una sola botiga, bar o restaurant. Què faran aquests joves? Estaran confinats i aïllats socialment o es tracta que puguin participar en un procés de socialitza­ció?”, es pregunta Josep Maria Carbonell, portaveu veïnal, que considera que l'ús de la casa per a aquesta finalitat no compleix amb la legalitat urbanístic­a vigent.

Neguen que es tracti d'una qüestió de racisme o de xenofÚbia. “No estem en contra de l'Església ni contra aquests joves, que viuen en situació de vulnerabil­itat, perÚ cal fer bé les coses”, indica una de les més de 150 persones que els últims dies han signat un manifest en què es mostra la “preocupaci­ó social” i es reclama a l'Ajuntament, com a mesura cautelar, la suspensió de qualsevol actuació encaminada a convertir temporalme­nt la casa de colÚnies en un centre d'acolliment de menors migrants no acompanyat­s.

La petició va ser lliurada al Consistori el dia 7 d'abril, després d'una reunió dels veïns amb l'alcalde, Josep Oliveras (Junts), en què se'ls informava de les intencions del Departamen­t de

Drets Socials.

La xifra de joves que es preveien acollir rondava la vintena, segons algunes fonts, sense un termini de permanènci­a concret. “El temps necessari per a la seva cura, inclusió i preparació per a la vida adulta”, afirmen fonts de Drets Socials, que asseguren que el Govern busca espais, especialme­nt cases de colÚnies, on atendre joves que arriben al país sols.

La reacció del govern municipal no es va fer esperar i dilluns es va celebrar un ple extraordin­ari en vista de l'“alarma social generada” en què es va acordar demanar a la Generalita­t la “suspensió cautelar” del procedimen­t, perquè consideren que destinar la casa de colÚnies a menors migrants no s'ajusta al que la llei regula per a aquesta mena d'allotjamen­ts.

L'endemà, el plenari va acordar suspendre qualsevol llicència d'activitat per a la casa de colÚnies durant un any mentre es concreten quins han de ser els usos permesos. AixÚ impedeix també la celebració de qualsevol

“No estem en contra d'aquests joves, però el lloc és inadequat”, afirma una veïna

activitat turística, lúdica o cultural.

La Fundació Esplai Girona Mare de Déu del Mont, dependent del bisbat, que gestiona el recurs, lamenta la situació. “L'acollida d'aquests joves migrants és una necessitat de país, crèiem que podíem ajudar”, explica el seu director, Josep Bosch.

La Generalita­t està estudiant jurídicame­nt els efectes d'aquest acord municipal, que ha aixecat les queixes d'entitats com ara la Coordinado­ra d'ONG Solidàries, que el qualifica d'“irresponsa­ble” perquè “atempta contra la convivènci­a i la cohesió social”.c

 ?? Ge a d Vilà / ACN ?? L’allotjamen­t El Mercadal, propietat del bisbat de Girona, objecte de la polèmica
Ge a d Vilà / ACN L’allotjamen­t El Mercadal, propietat del bisbat de Girona, objecte de la polèmica

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain