La Vanguardia (Català)

Facis el que facis, la cagues

- Víctor-M. Amela

El programa ‘Farem el que podrem' –amb Gemma Nierga– il·lumina pares astorats davant l'exigent criança dels fills

Eren petits els meus fills i jo un pare de trenta anys i escaig interpel·lat per la vida, la família i la societat. I vaig arribar a una conclusió abans dels quaranta, fundada en la meva experiènci­a quotidiana respecte de la paternitat, que vaig formular en aquest sintagma que repetia a tort i a dret: “Facis el que facis, la cagues”.

Facis el que facis, la cagues: vaig entendre que aspirar a la perfecció exigia una energia descomunal quasi suïcida, una exigència colossal que agostejava tota herba al voltant dels meus peus. I em vaig il·luminar: no hi pot haver un bé si demana un mal continuat en clau d'angoixes, frustracio­ns, desesperac­ions, insomnis, amargors i enutjos. I em vaig relaxar i vaig desistir.

Facis el que facis, la cagues: vaig entendre que més enllà de l'amor incondicio­nal i de pagar els comptes, no hi ha cap obligació per a un pare, que la resta és opinable i no hi ha guió ni mapa ni brúixola ni pauta ni necessitat prefixades, que ningú no exerceix autoritat en aquesta matèria, és a dir que “prou”.

Facis el que facis, la cagues: pares i mares, és així! I gaudiu sense respondre davant ningú, ja que no deveu res a ningú. He recordat aquell “facis el que facis, la cagues” per l'estrena de Farem el que podrem (La 2, dissabtes, 21.30 h.), programa dirigit per Quique Quera i presentat per Gemma Nierga, periodista (i mare) que interpel·la diversos famosos catalans que són pares (Jordi Basté, Judit Mascó, Eduard Farelo, Elisenda Roca, Martina Klein, Àlex Corretja, “scar Dalmau, Elena Gadel, Queco Novell, Samantha Villar, David Selvas, Clara Segura) i nens.

Farem el que podrem és un programa lluminós, per estètica i missatge als pares: tirareu endavant per molt que us sembli que l'apocalipsi és aquí, ja que un dia riureu amb tot el que avui us sembla tan demandant, despietat i complicat. Farem el que podrem ensenya a pares avui contorbats que aquell dia complaent ja és aquí si saps veure'l, i les preguntes i observacio­ns de Gemma Nierga –amb un somriure, sempre precisa i jovial– ajuden a veure-ho. És un programa profund i alegre. I és meravellos­a Nierga quan somriu i pregunta a uns nens, “per entendre-us” (i se li nota la mare que és): “Per què no feu les coses que us diem a la primera, per què us les hem de repetir quatre vegades?”. I llavors el nen que encara soc jo li respondria: “Fem el que podem”. – @amelanovel­a

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain