La Vanguardia (Català)

Michael Douglas s'enfronta a la seva primera història d'època a ‘Franklin'

L’actor interpreta l’estadista i inventor de l’electricit­at a Apple TV+

- Gabriel Lerman

En una de les primeres escenes de Franklin, la nova minisèrie d'Apple TV+, l'inventor, periodista, editor, polític i escriptor Benjamin Franklin arriba a París el 1776, l'any de la declaració de la independèn­cia dels Estats Units, amb la missió de convèncer el rei Lluís XVI que doni suport a la jove nació com a manera de combatre el seu etern enemic, Anglaterra. Ho fa acompanyat del seu net (Noah Jupe), que ve en condició de secretari. Quan intenta baixar del carruatge que el porta des del port s'ha d'enfrontar a una multitud que l'ha reconegut i que l'admira perquè li atribueix la invenció de l'electricit­at.

L'actor que l'interpreta, Michael Douglas, que al setembre farà 80 anys, en sap una mica, de lluitar amb multituds que l'adoren. Per aixÚ, quan després de la projecció del primer episodi arriba a la sala per parlar sobre la seva feina, genera en l'audiència el mateix entusiasme que devia provocar Franklin en els parisencs: “És una figura increïble, que només va anar a l'escola durant dos anys i la

“M'agraden els personatge­s grisos, no crec en els que són àngels ni tampoc en els que són dimonis”

va deixar als 12. El seu pare era fabricant de veles de classe baixa. I tot i així, ell va ser un veritable home del Renaixemen­t, un dels grans escriptors del segle XVIII. PerÚ a més va ser editor, va crear la Universita­t de Pensilvàni­a, el sistema de correus i el de bibliotequ­es dels Estats Units, i si tot aixÚ fos poc, va ser un inventor”, afirma sobre el que el va atreure de l'estadista.

I a continuaci­ó explica la raó de perquè calia explicar una part de la seva histÚria: “Als 70 anys se'n va anar a FranÁa. El 1776 l'edat mitjana de mortalitat als Estats Units era de 39. Era molt més vell que Joe Biden. Tot i aixÚ no va dubtar a pujar a un vaixell durant dos mesos per travessar l'Atlàntic. Va arribar a FranÁa sense tenir un pla, en nom d'un país que no tenia diners ni exèrcit ni vaixells. I el van enviar a ell perquè era el mes conegut”, descriu. Amb un entusiasme contagiós, Douglas destaca el complicat de la seva missió, absolutame­nt extraofici­al: “Era una democràcia flamant que va anar a demanar suport a una de les monarquies mes antigues”.

Un dels actors més coneguts de la seva generació, el fill de Kirk va haver de decidir amb Timothy Van Patten, que va dirigir els vuit episodis, si feia servir una prÚtesi per assemblar-se al prÚcer o si recorria a la imaginació dels espectador­s: “Jo mirava el retrat de Franklin al bitllet de 100 dÚlars i m'adonava que no hi tinc cap semblanÁa. Ens va passar el mateix quan vaig fer de Liberace. PerÚ amb la meva ment de productor em vaig posar a pensar en tot el temps que ens demanaria posar-me i treure el maquillatg­e, i a més em va semblar que era important incorporar un toc de la meva personalit­at”.

Davant una audiència embadalida, l'actor va assenyalar després: “A mi m'agraden els personatge­s grisos. No crec en els que són àngels ni tampoc en els que són dimonis. Franklin era molt ambiciós i una mica narcisista. Era molt temperamen­tal i obstinat. Li agradava vestir robes molt simples amb el seu petit barret de pell, que li donava un do de gents, encara quan al seu voltant tothom feia servir el típic vestit francès del Renaixemen­t, amb els perruquins i el talc blanc a la cara”.

En la conversa, Douglas va admetre que no havia fet mai una histÚria d'època: “Aquesta va ser una de les raons per les quals vaig voler afegir-me al projecte. Tampoc no havia fet una comèdia televisiva quan va sorgir El método Kominsky i en vaig aprendre molt amb Alan Alda i Chuck Lorre. Ni havia treballat amb pantalles verdes abans d'Ant man de Marvel, i era una cosa que volia provar”, afirma, que al llarg de la minisèrie ens mostrarà com va ser la dècada que Franklin va viure a FranÁa, fins que va tornar els Estats Units el 1785, per continuar la seva carrera política a Filadèlfia, on va morir al cap de cinc anys.c

 ?? Apple TV+ ?? L’actor en una imatge de la nova sèrie
Apple TV+ L’actor en una imatge de la nova sèrie

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain