La Vanguardia (Català)

La ciutat contra l'oligarquia del futbol

- Miquel Molina @miq lmoli a

La pèrdua d'espais de socialitza­ció ara que tot es pot comprar en línia és una de les preocupaci­ons dels que planifique­n el futur de les ciutats. Una de les derivades més evidents és la solitud, gran epidèmia contemporà­nia. PerÚ n'hi ha d'altres que fins i tot tenen implicacio­ns polítiques.

En la imprescind­ible exposició Subúrbia del CCCB, comissaria­da per Philipp Engel, s'apunta a un dels efectes més negatius del model suburbial americà, extensible a qualsevol país que s'hagi apuntat a la fórmula de l'urbanisme dispers. L'auge del comerÁ en línia – se'ns recorda allà– està provocant el tancament massiu de malls. Aquestes grans superfície­s comercials i de lleure, on es desenvolup­a la vida social en les grans urbanitzac­ions, estan sent al seu torn reconverti­des en centres logístics d'Amazon. Com a resultat, la vida comunitàri­a dels residents es canalitza sobretot a través de les xarxes socials, amb les temibles conseqüènc­ies que ens podem imaginar.

El problema no és exclusiu del territori dispers de les cases amb piscina i barbacoa: també les ciutats perden espai de socialitza­ció en la mesura que retrocedei­x la presència del comerÁ tradiciona­l. Recuperar aquests punts ciutadans de trobada és un repte de l'urbanisme modern (en són exemples a Barcelona la rehabilita­ció de mercats de barri, la xarxa de bibliotequ­es o les superilles), perÚ també ho hauria de ser preservar altres àmbits que no semblen tan obvis i que estan seriosamen­t amenaÁats.

Un d'ells és el futbol entès com un factor d'identitat del barri i de la ciutat, ja sigui petita, mitjana o gran. És a dir, del tipus de futbol que està amenaÁat pel projecte de crear una superlliga tancada en què només juguin els equips que interessen a les audiències globals.

El fenomen del futbol com a factor de cohesió de la barriada té exemples molt clars en ciutats com Madrid o Barcelona. A la capital és una realitat molt rellevant, amb equips menors consolidat­s a Primera Divisió com el Rayo Vallecano i el Getafe i d'altres de bon nivell com l'Alcorcón o el Leganés. A Barcelona, la tendència és més recent i modesta.

L'apogeu de l'Europa i el Sant Andreu a la Segona Federació (una divisió que vindria a ser una quarta categoria nacional), amb les grades plenes en alguns partits, és tan interessan­t com inesperat. Sense oblidar, per descomptat, la prodigiosa temporada d'un modest plenament identifica­t amb la seva ciutat com és el Girona.

PerÚ pocs casos com el de l'Athletic Club de Bilbao posen en relleu la injustícia que suposaria restringir el futbol als equips d'elit. La final de Copa disputada pels bilbaïns i el Mallorca va transcendi­r les seves aficions i va capturar l'interès dels apassionat­s del futbol de tot el país, com demostra l'audiència que va obtenir TVE: 4,3 milions d'espectador­s i una quota de pantalla del 34,8%. Per què es van interessar per aquest partit mancat de jugadors mediàtics (amb perdó de

Nico Williams) els aficionats de clubs que formen part de l'oligarquia del futbol i que estan acostumats a tenir pilotes d'or a les seves files? Potser perquè el que està en joc és l'essència mateixa d'aquest esport: passió, identifica­ció i la complicita­t general amb un club de baix

En unes ciutats abocades a la pèrdua d'espais de socialitza­ció i a la temerària preeminènc­ia de les xarxes socials, el futbol local emergeix com un factor de cohesió. Podrà resistir a la deriva mercantili­sta dels clubs més poderosos?

A Bilbao, a Vallecas, a Newcastle o a Gràcia el futbol de quilòmetre zero té molt bona salut

pressuposa­t com el RCD Mallorca, capaÁ d'arribar on no van poder els grans.

La desfilada popular i victoriosa de la gavarra de l'Athletic Club, que va colarse en les portades dels principals diaris del país, va lliscar en sentit oposat a la fugida endavant del Real Madrid de Florentino Pérez i el BarÁa de Joan Laporta, els últims valedors d'una Superlliga que acumula victÚries legals perÚ que no sedueix gairebé ningú. A Bilbao, a Newcastle, a Vallecas o a la Vil·la de Gràcia, el futbol de quilÚmetre zero o de suburbi –dit sense la càrrega despectiva que ha adquirit el terme en la traducció catalana i castellana– té una salut excel·lent.

 ?? V ncent West / Reuters ?? Modernitat i tradició en la celebració de la Copa de l’Athletic Club de Bilbao
V ncent West / Reuters Modernitat i tradició en la celebració de la Copa de l’Athletic Club de Bilbao
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain